Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Obilježavanje Svjetskog dana davalaca krvi 14. juna 2024.

14.06.2024

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Svjetski dan davalaca krvi obilježava se svake godine 14. juna kako bi se ukazalo na važnost dobrovoljnog, neplaćenog i redovnog davanja krvi. Ovaj dan pruža priliku za zahvalnost i odavanje počasti svim davaocima krvi koji širom svijeta spašavaju ljudske živote.

Cilj obilježavanja ovog dana je podizanje svijesti o potrebi za sigurnom krvlju diljem svijeta te ohrabrivanje pojedinaca da redovno doniraju krv, kako bi krv bila dostupna za sve kojima je potrebna.

Ovogodišnja globalna kampanja, koja se održava pod okriljem Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), nosi slogan „20  godina slavljenja darivanja: Hvala vam darivatelji krvi!“ (engl. „20 Years of Blood Donation Celebrations: Thank You Blood Donors!“). Tema je odabrana u spomen na dubok uticaj darivanja krvi na živote pacijenata i davalaca.

Život i zdravlje saremenog čovjeka često su ugroženi ozljedama i bolestima te je u liječenju nekih bolesti krv nezamjenjiv lijek. Krv može dati svaka osoba dobrog zdravlja u dobi od 18 do 65 godina, a osobe između 65 i 70 godina mogu davati krv jednom do dva puta godišnje. Žene smiju davati krv tri puta, a muškarci četiri puta godišnje.

Definiciju dobrovoljnog darivanja krvi odredile su Međunarodne udruge transfuziologa (ISBN), Međunarodni Crveni križ (IFCR), Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Evropsko vijeće (Council of Europe) te je prihvaćena u svim zemljama svijeta. Rezolucijom donesenom 14. juna, ovaj dan je postao Svjetski dan davalaca krvi u čast nobelovca dr. Karla Landsteinera, koji je rođen 14. juna 1868. godine i razvio sistem  određivanja krvnih grupa.