Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

O projektu EPAS

08.07.2024

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Prošireni djelomični sporazum o sportu (The Enlarged Partial Agreement on Sport- Epas) projekt je Vijeća Evrope osnovan 2007. godine, glavni mu je prioritet bio odgovoriti na trenutne izazove s kojima se susreće sport u Evropi. Bosna i Hercegovina priključila se ovom projektu 2008. godine.

EPAS pruža platformu za međuvladinu sportsku saradnju između javnih tijela 41 države članice. Takođe potiče dijalog između javnih vlasti, sportskih saveza i nevladinih organizacija, s ciljem da se sport učini etičnijim, inkluzivnijim i sigurnijim.

To doprinosi boljem upravljanju, s ciljem da se sport učini zdravijim i poštenijim te da se osigura njegova usklađenost s visokim etičkim standardima.

Projekat koristi sportske standarde Vijeća Evrope kao što su Evropska povelja o sportu i Kodeks sportske etike kao osnovu za provođenje standarda, njihovo praćenje i pomoć u izgradnji kapaciteta i razmjeni dobre prakse.

Od svog osnivanja, EPAS je takođe proveo mnoge aktivnosti podizanja svijesti i saradnje o pitanjima različitosti u sportu te svake godine organizuje konferencije o specifičnoj temi koja se odnosi na raznolikost.

Tokom posljednja četiri desetljeća, Vijeće Evrope neumorno je radilo na promicanju pozitivnih vrijednosti sporta, otvaranju učestvovanja i borbi protiv prijetnji s kojima se sport suočava na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou. 

Sport bi trebao biti etičan, inkluzivan i siguran – od lokalnog do nivoa međunarodnog elitnog takmičenja. Vijeće Evrope koristi dugogodišnja iskustva u ovom području kako bi okupilo zemlje u potrazi za tim ciljem. 

Promocija raznolikosti stalni je prioritet EPAS-a od njegova osnivanja 2007. godine, budući da je načelo raznolikosti važna vrijednost i okosnica cjelokupnog rada Vijeća Evrope.

Prava i slobode svih građana država članica Vijeća Evrope zajedno sa zabranom diskriminacije utemeljeni su u Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima na kojoj se temelji normativni okvir Vijeća Evrope u oblasti sporta. 

Kroz projekte i događaje, EPAS se već bavio aktualnim temama u sportu vezanim uz spol, rasu, etničku pripadnost, fizičke i intelektualne sposobnosti, seksualnu orijentaciju, migracije, zatvore i mnoga druga. 

Zaštita sportista ključni je element Evropske povelje o sportu, Kodeksa sportske etike i posebnih preporuka Vijeća Evrope vezanih uz sport.

Ključne vrijednosti Vijeća Evrope su ljudska prava, demokracija i vladavina zakona, te ove osnovne vrednosti moraju biti prevedene i u sportski kontekst. EPAS je instrument kojim se to radi.

Kada je riječ o temi govora mržnje u sportu, imajući u vidu da su se u Evropi, uključujući balkansku regiju, događali incidenti, taj segment ljudskih prava je jedan od značajnijih u okviru projekta EPAS.