Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Novi plan praćenja stakleničkih gasova

06.03.2023

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Svjetska meteorološka organizacija (WMO) ima novi pristup za praćenje stakleničkih gasova, kojim će prevazići nedostatke u prilivu informacija i ojačati napore za smanjenje gasova, koji podstiču zagrijavanje.

Nova rezolucija Izvršnog vijeća prepoznaje „važnost praćenja gasova staklene bašte u procesu naučnog razumijevanja Zemljinog sistema”.

Trenutno ne postoji sveobuhvatna, pravovremena međunarodna razmjena površinskih i svemirskih promatranja stakleničkih gasova ili načina za njihovo modeliranje.

Rezolucija usvojena na sjednici Izvršnog vijeća, koja je održana od 27. februara do 3. marta, biće proslijeđena na odobrenje Svjetskog meteorološkog kongresa, koji se održava u maju 2023. godine.

Koncept nove infrastrukture za praćenje stakleničkih gasova predviđa pristup procjeni toka od vrha prema dolje, čime se nadograđuju postojeće mogućnosti u površinskim i svemirskim osmatranjima.

“Još postoje nejasnoće u vezi sa emisijom stakleničkih gasova u ciklusu ugljika okeana, kopnene biosfere i područja permafrosta. Iz mjerenja znamo da su koncentracije stakleničkih gasova u atmosferi rekordno visoke. Povećanje nivoa CO2 od 2020. do 2021. bilo je veće od prosječne stope rasta u protekloj deceniji, a metan je doživio najveći godišnji skok od početka mjerenja”, rekao je generalni sekretar WMO-a, prof. Petteri Taalas.

 

https://public.wmo.int/en/media/press-release/wmo-executive-council-endorses-global-greenhouse-gas-monitoring-plan