Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Novi NASA-in istraživački projekti istražuju uticaje COVID-19 na okoliš, hranu i vodoopskrbu

03.03.2021

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Novi projekti razmatraju stabilnost snabdijevanje hranom i vodom i kako promjene u ljudskim aktivnostima utječu na okoliš.

U COVID-19 pandemije dotakla većini aspekata ljudskog života. Posljednjih mjeseci NASA je pokrenula istraživačke projekte usmjerene na to kako je ljudski odgovor na pandemiju utjecao na našu okolinu, poput poboljšanja kvaliteta zraka uslijed smanjenog automobilskog prometa na mnogim mjestima. Ali pipci pandemije sežu i dalje od toga.

Kako su poremećaji proizvodnje utjecali na poljoprivredu i opskrbu hranom? Šta je s našom sposobnošću da predvidimo dostupnost vode u narednim mjesecima? Kako promjene nivoa aktivnosti utječu na uslove okoline?

NASA-in Odjel za nauku o Zemlji nedavno je odabrao tri nova projekta kojima je cilj odgovoriti na ova i druga pitanja u vezi s pandemijom za nagrade brzih odgovora i novih istraživanja (RRNES). RRNES financira projekte s brzim preokretom koji inovativno koriste resurse i podatke agencije za bolje razumijevanje regionalnih i globalnih utjecaja pandemije COVID-19 na okoliš, okoliš i društvo.

Novi projekti pridružuju se rastućoj listi RRNES istraživanja koja su u toku.

Monitoring snabdijevanje hranom

Gašenja kao odgovor na COVID-19 ostavila su mnoge farmere pred dva različita problema: nedostatak radne snage uzrokovan ograničenjima putovanja i pad potražnje koji je rezultat zatvaranja restorana i škola. Shvativši da će njihovi troškovi rada premašiti vrijednost njihovih usjeva, neki farmeri odlučili su se odreći berbe.

Utjecaji tu ne prestaju. Ekonomski pad i s njim povezana nezaposlenost ugrožavaju sigurnost hrane za mnoge ljude, posebno u zemljama u razvoju. Ograničenja uvoza i izvoza, epidemije COVID-19 u i oko lučkih gradova i drugi poremećaji u lancu snabdijevanje dodali su nesigurnost na poljoprivredna tržišta. Da bi se globalno pratio razvoj usjeva usjeva, ovi faktori i drugi moraju se uzeti u obzir.

Naučnik sa Univerziteta Maryland i voditelj podataka NASA-e Harvest Michael Humber i njegove kolege rade na projektu koji na jednom lako dostupnom mjestu okuplja sve relevantne podatke o nauci o Zemlji. U skladu s misijom NASA-inog programa usmjerenog na sigurnost hrane, NASA Harvest nastoji proširiti otvoreni pristup poljoprivrednim podacima koji mogu pomoći u donošenju odluka o prehrambenoj politici.

"Cilj nam je pružiti interaktivni alat za mapiranje weba koji će vam u samo nekoliko klikova prikazati međunarodno i nacionalno stanje na tržištu i primarne procjene uroda hrane podržane podacima daljinskog istraživanja", rekao je Humber. "Mogli biste kombinirati ove podatke s podacima tragača Johns Hopkins COVID-19 i najnovijim ažuriranjima u vezi s pandemijom."

Informacije dostupne putem alata pružit će kreatorima politike, humanitarnim organizacijama i drugima vitalne informacije potrebne za proaktivni odgovor na prekide u opskrbi i druge izazove i donošenje najboljih odluka za njihove zajednice.

Očuvanje prognoza snabdijevanje vodom daljinskim istraživanjem

U semiaridnom zapadnom dijelu SAD-a poljoprivrednici i menadžeri vodnih resursa oslanjaju se na prognoze snabdijevanje vodom kako bi osigurali da ima dovoljno vode da zadovolji potražnju i kako bi najefikasnije iskoristili dostupnu vodu.

Primarna varijabla u ovim prognozama je ono što se naziva ekvivalent snježne vode, a to je količina vode sadržane u snijegu koja se akumulira i zbija tokom zime. U proljeće i ljeto topljenje snijega postaje značajan izvor slatke vode. Svakog mjeseca geodeti vrše ručna mjerenja ekvivalenta snježne vode na stotinama nadzornih stanica širom regije.

Ali šta se događa kada globalna pandemija ograniči geodeti sposobnost putovanja i poduzimanja ovih mjerenja?

„Kako je pandemija evoluirala, brzo smo otkrili da zemaljski podaci na koje su se upravitelji vodnih resursa u povijesti oslanjali pri donošenju odluka potencijalno neće biti tako lako dostupni kao u prošlosti, jer za to trebaju ljudi u kamionima u helikopterima koji izlaze na teren kako bi vršili ova mjerenja ”, rekao je naučnik Univerziteta u Koloradu Noah Molotch. "Naš projekt će upotrijebiti daljinski osjetljive podatke o snijegu kako bi popunio ove praznine u podacima."

Pritom se Molotch i njegove kolege nadaju da će minimalizirati poremećaje u prognozama vodosnabdijevanja na koje se oslanja toliko stručnjaka za vodu i poljoprivredu.

Mapiranje aktivnosti: Usporavanje i ubrzanje

Većina vlada odgovorila je na pandemiju COVID-19 primjenom nekog oblika gašenja; međutim, nalozi za zaustavljanje i njihovo izvršenje uvelike su varirali na lokalnom, nacionalnom i globalnom nivou. Da bismo utvrdili kakve su efekte ta smanjenja aktivnosti imala na kontrolu virusa i na životnu sredinu, moramo pogledati globalnu sliku. Srećom, sateliti to omogućavaju.

Znanstvenik Sang-Ho Yun i njegov tim iz NASA-inog laboratorija za mlazni pogon, zajedno sa istraživačima iz Zemaljske opservatorije u Singapuru, koriste satelitske radarske podatke sintetičkog otvora (SAR) za mapiranje promjena u nivou aktivnosti u gradovima širom svijeta.

Podaci SAR-a mogu pokazati promjene na površini Zemlje tokom vremena. U ovom slučaju, znanstvenici promatraju stvari poput toga kako se koncentracija i raspored automobila na parkiralištima i na autocestama promijenio od pre-pandemijskih obrazaca, kao i od promjena na gradilištima.

"Koristeći podatke o SAR-u, moći ćemo pružiti mape gradova koje kvantificiraju promjene aktivnosti, kako usporavanje zbog zaključavanja, tako i postepeno povećanje kako vlade odluče da se otvore", rekao je Yun. "Ove mape će nam pomoći da bolje shvatimo kako smanjenja aktivnosti odgovaraju nivoima uspješnosti različitih gradova u kontroli epidemija virusa i kako ta smanjenja odgovaraju uočenim poboljšanjima u okolišu, poput kvaliteta zraka."

Istraživanje iz ovog projekta također će biti ugrađeno u NASA-inu kontrolnu ploču COVID-19 .NASA kontinuirano prihvaća prijedloge za nova istraživanja RRNES-a.

https://scitechdaily.com/new-nasa-research-projects-probe-covid-19-impacts-on-environment-food-water-supply/?utm_source=TrendMD&utm_medium=cpc&utm_campaign=SciTechDaily_TrendMD_0