Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Novi bilten Svjetske meteorološke organizacije: zrak i klima

10.09.2021

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Zabrana okupljanja, zatvaranje škola, ograničenja putovanja, kao i karantin, nepopularne mjere borbe protiv Covid19 pandemije, imale su i dobru stranu – neviđeno smanjenje emisije zagađujućih materija u zraku.   

Ovi navodi sadržani su u biltenu Svjetske meteorološke organizacije, izdatim početkom septembra i koji se, po prvi put, bavi vezom između kvalitete zraka i klime, širom planete.

U biltenu se navodi da pročišćenje zraka i smanjenje broja i vrste polutanata nije ravnomjerno raspoređeno širom planete, pa mnogi dijelovi svijeta još uvijek nisu ispunili smjernice o kvaliteti zraka Svjetske meteorološke organizacije (WMO).

Nakon dugo vremena, plavo nebo moglo se vidjeti u gradovima kao što je Perking ili Šangaj, kao i u brojnim drugim gradovima Kine, Europe i Sjeverne Amerike. Decenijama, boja neba je bila „skrivena“ debelim slojem prašine i velikom emisijom ugljen-dioksida i drugih polutanata.

U ovim dijelovima svijeta, kratkoročno smanjenje emisija povezanih s COVID-om poklopilo se s dugoročnim mjerama za smanjenje emisija zagađivača, koje su dovele do nižih koncentracija PM2,5 u 2020. u odnosu na prethodne godine.

Ali, bilten upozorava na tijesnu vezu između kvaliteta zraka i klimatskih promjena. Iako su elementi zagađenja zraka, uzrokovani ljudskim faktorom, bili u padu tokom ekonomskog zastoja zbog COVID-19, meteorološki ekstremi potaknuti promjenama klime i okoliša izazvali su neviđene pješčane i prašinske oluje, te požare, koji su uticali na kvalitet zraka.

 

Opširnije na:

https://public.wmo.int/en/media/press-release/wmo-publishes-first-air-quality-and-climate-bulletin