Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

NELT Grupa i UNICEF pokreću trogodišnji projekat digitalne transformacije obrazovanja u Bosni i Hercegovini

13.06.2024

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

NELT Grupa i UNICEF u Bosni i Hercegovini pokrenuli su trogodišnji projekat kako bi stvorili uvjete za uspješnu digitalnu transformaciju obrazovanja, prilagođenu potrebama djece.

Tokom sljedeće tri godine, kroz planirane intervencije, 5.000 učenika osnovnih i srednjih škola steći će vještine za 21. stoljeće. Obrazovne vlasti i institucije dobit će priliku unaprijediti obrazovne sisteme u skladu s prioritetima Akcionog plana za digitalno obrazovanje Evropske unije 2021. – 2027. godine.

Na događaju koji je označio početak ovog partnerstva, okupili su se predstavnici obrazovnih vlasti, učenici i nastavnici koji će biti u središtu planiranih intervencija.

Ove intervencije inspirirane su zajedničkom Izjavom opredjeljenja o transformaciji obrazovanja iz 2021. godine, koju su potpisali nadležni ministri obrazovanja u Bosni i Hercegovini, ističući digitalizaciju kao prioritet.

Marc Lucet, predstavnik UNICEF-a u Bosni i Hercegovini, istaknuo je važnost multisektorskog pristupa: „Digitalna transformacija obrazovanja zahtijeva visok stupanj agilnosti, različite perspektive i resurse koji se mogu postići jedino multisektorskim pristupom. Opredijeljenost NELT Grupe da svojim znanjem i resursima doprinosi ovom procesu, koji ujedno definira i budućnost ove zemlje, primjer je zrelog, strateškog i prema zajednici usmjerenog djelovanja.“

Pomoćnik ministrice civilnih poslova Bosne i HercegovineAdnan Husić naglasio je značaj međunarodne suradnje: „Članstvo Bosne i Hercegovine u Programu Digitalna Evropa, s budžetom od 7,5 milijardi eura za period od 2021. do 2027. godine, te sudjelovanje u GIGA inicijativi koja ima za cilj do 2030. godine omogućiti svim školama pristup internetu, dio su koordiniranih nastojanja Ministarstva civilnih poslova BiH, obrazovnih vlasti i drugih institucija za unapređenje kvalitete obrazovanja. Multisektorska partnerstva mogu podržati održive promjene i ubrzati modernizaciju obrazovnih procesa.“

Trogodišnje partnerstvo između NELT Grupacije i UNICEF-a usmjereno je na jačanje obrazovnih sistema u Srbiji, Sjevernoj Makedoniji i Bosni i Hercegovini, nekim od tržišta na kojima posluje NELT Grupa. Kroz unapređenje tih sistema, cilj je osigurati pravičan pristup kvalitetnom obrazovanju i razvoj vještina za svako dijete.

Privatni sektor igra ključnu ulogu u transformacijama koje teže održivim promjenama i trajnim efektima. Dijalog između privatnog i obrazovnog sektora postaje ključna pretpostavka održivog razvoja, koji će UNICEF u Bosni i Hercegovini aktivno promovirati uz podršku NELT-a i obrazovnih vlasti.