Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Neformalni sastanak ministara zdravlja država članica EU

17.02.2022

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Misija Bosne i Hercegovine pri EU je dostavila informaciju da je francusko predsjedništvo Vijećem EU dana 10.2.2022. godine u Grenoblu organiziralo neformaln sastanak ministara zdravlja država članica EU. Ministri su na sastanku razmatrali trenutnu situaciju u vezi sa saradnjom u zdravstvu, identifikovali moguće pravce djelovanja  za poboljšanje saradnje, te razgovarali o važnosti izgradnje Evropske unije javnog zdravstva.

Istaknuto je i da su države članice EU u protekle dvije godine pokazale sposobnost za brzo i koordinirano djelovanja u protiv pandemije COVID – 19 kroz solidarnost i implementaciju evropskog okvira za hitnu podršku istraživanju, kao i sigurnih i efikasnih vakcina. Ministri su posebno razgovarali  o zajedničkim izazaovima sa kojima se EU mora suočiti, a to su: starenje stanovništva, klimatski poremećaji. Problemi nezaraznih bolesti, te mentalno zdravlje  mogu se riješiti jačom saradnjom država članica EU, istaknuto je na sastanku.

Komesarka EK za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides je na sastanku ponovila posvećenost EK jačanju zdravstvenih sistema i zajedničkom radu na identifikaciji konkretnih instrumenata i alata koje treba primjeniti za uspjeh Evropske unije javnog zdravstva.