Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Nacionalni koordinator Svjetske robotske olimpijade za Bosnu i Hercegovinu boravio u Ministarstvu civilnih poslova

06.11.2023

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

                Viši asistent sa Mašinskog fakulteta u Zenici i nacionalni koordinator Svjetske robotske olimpijade za Bosnu i Hercegovinu Kenan Varda, najavio je tokom posjete Ministarstvu civilnih poslova da reprezentacija BiH za djecu i mlade učestvuje ovog mjeseca na Svjetskoj robotskoj olimpijadi koja se održava u Panami.

                Na finalu Državnog prvenstva u robotici koje je ove godine održano u gradskoj areni ‘Husejin Smajlović’ u Zenici, odabrane su najbolje tri ekipe iz tri starosne kategorije, Elementary, Junior i Senior. Dvije ekipe iz Zenice i jedna iz Tuzle, zajedno sa trenerima i organizatorima, putuju na smotru najboljih robotičara svijeta. Ove godine se pred mlade robotičare stavlja izazovan i inovativan zadatak rješavanja transporta unutar Panamskog kanala, koristeći LEGO robotske sisteme i komponente.

                Varda je istakao dobre rezultate mladih BiH robotičara, navodeći da je na Svjetskoj olimpijadi održanoj prošle godine u Dortmundu, Bosna i Hercegovina zauzela visoko 8. mjesto od 82 zemlje učesnice.

                Ministarstvo civilnih poslova zaželjelo je uspjeh na Svjetskoj robotskoj olimpijadu u Panami, te pružilo podršku u aktivnostima i u budućoj saradnji kroz različite projekte.