Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Ministrici Ankici Gudeljević uručena zahvalnica na svečanosti povodom 20 godina od uspostavljanja Centra za uklanjanje mina u Bosni i Hercegovini

09.12.2022

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

                Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević prisustvovala je u Sarajevu obilježavanju 20 godina od uspostavljanja Centra za uklanjanje mina u Bosni i Hercegovini i 25 godina od potpisivanja Konvencije o zabrani upotrebe, proizvodnje , transfera i skladištenja protivpješadijskih mina. Događaj je organiziran u saradnji sa Razvojnim Programom Ujedinjenih nacija i Snagama Evropske unije za Bosnu i Hercegovinu, a prisustvovao je veliki broj predstavnika domaćih i međunarodnih institucija i organizacija.

                Na svečanosti je konstatirano da je Centar za uklanjanje mina u BiH do sada prošao više promjena i reorganizacija, a jedan od značajnijih realiziranih zadataka je taj da su, u saradnji sa partnerskim organizacijama, identifikovana sva poznata područja zagađena minama. Preko 3500km2 vraćeno je na sigurno korištenje stanovništvu i privrednim subjektima, prije svega efikasnim djelovanjem timova Centra za uklanjanje mina u BiH,  dok su ostatak uradili operativni timovi deminerskih organizacija na terenu.

                Bosna i Hercegovina je među  prvima potpisala Konvenciju o zabrani protivpješadijskih mina, koja je ratificirana 1998. Godine, a stupila na snagu 1. marta 1999 .godine, čime smo preuzeli odgovornost za deminiranje, uništavanje zaliha i pomoć žrtvama.

                Posebno je naglašeno da je novim rokom precizirano da naša zemlji bude očišćena od mina i eksplozivnih sredstava zaostalih ratom do 2027.godine. U tome je izrazito važna donatorska pomoć.

                Na svečanosti u Sarajevu, prikazan je i film „Zemlja bez mina do 2027.godine“, u kojem je pokazano koliko je Bosna i Hercegovina uradila na putu ka zemlji bez minske opasnosti, kao i važnost Konvencije o zabrani upotrebe,proizvodnje, transfera i skladištenja protivpješadijskih mina.