Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Ministrica Gudeljević otvorila skup „Podizanje svijesti u vezi s procesom pametne specijalizacije u BiH“

24.05.2022

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Ministrica Gudeljević je u Sarajevu u Sali Parlamanetarne skupštine BiH otvorila znanstveni skup „Podizanje svijesti u vezi s procesom pametne specijalizacije u BiH“,  koji je organizirala Direkcija za ekonomsko planiranje u suradnji sa Europskom komisijom.

„Bosna i Hercegovina, ide u korak sa drugima europskim državama, nastoji osnažiti vezu između znanosti, gospodarstva i javne uprave. Imajući u vidu da zemlje članice EU odavno imaju strategije 'pametne specijalizacije' raduje ma da i mi danas u BiH možemo o ovomu razgovarati jer cilj BiH je, približiti se što više europskim integracijama. Ništa manje i kao ministrica želim dati potporu svim procesima koji približavaju BiH Europskoj uniji.“ Naglasila je u svom obraćanju ministrica Gudeljević.

Nepovoljno gospodarsko okružje, izazovi s kojima se svijet, pa tako i BiH, suočila kroz pandemiju, brojne demografske promjene i drugi čimbenici zahtijevaju ozbiljno promišljanje o novim strategijama razvoja gospodarstva koje može biti osnaženo ako osnažimo istraživanje, znanost i inovatorstvo.

Koncept „pametne specijalizacije“ ima za cilj razvoj inovativne ekonomije i to preko spoja: industrijske i inovativne politike.

Programom pametne specijalizacije će se osnažiti suradnja svih regija unutar BiH, a što dodatno osnažuje suradnju između sasvim različitih oblasti znanstvenog i gospodarskog života. Ministrica Gudeljević je na kraju obraćanja naglasila da je BiH pridružena članica EU Programa za istraživanje i inovacije Horizon Europe i punopravna članica programa COST i EUREKA te dodala da je u doba pandemije formirano i Vijeće za znanost na razini BiH s ciljem osnaživanja znanosti u BiH.