Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Ministrica Dubravka Bošnjak sastala se sa rezidentnom koordinatoricom UN-a Ingrid Macdonald

28.02.2023

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Dubravka Bošnjak razgovarala je danas u Sarajevu sa  rezidentnom koordinatoricom Ujedinjenih nacija u BiH Ingrid Macdonald o aktuelnim temama u saradnji Ministarstva sa UN-om.

Ingrid Macdonald upoznala je ministricu o svim aktivnostima agencija UN-a u BiH, a reforme u oblasti obrazovanja i zdravstva izdvojila je kao prioritet u djelovanju. Istakla je značaj reforme obrazovnog procesa kako bi se obezbijedilo obrazovanje u kojem se naglasak stavlja na kvalitet. Sagovornice su se dotakle i teme mladih u Bosni i Hercegovini pri čemu je rezidentna koordinatorica upoznala ministricu Bošnjak o nadolazećem samitu na temu mladih koji će biti održan u New Yorku.

Konstatirana je odlična saradnja Ministarstva civilnih poslova sa svim agencijama UN-a, pogotovo sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO), UNICEF-om i Populacijskim fondom UN (UNPFA) koje pružaju značajnu potporu Bosni i Hercegovini u svojim oblastima kao i da Ministarstvo učestvuje u raznim projektima sa navedenim agencijama.

Rezidentna koordinatorica UN-a je prezentirala ministrici djelovanje Fonda za izgradnju mira generalnog sekretara UN-a kroz koji Bosna i Hercegovina, uz još 26 država članica UN-a, ima mogućnost korištenja sredstava za oblasti obrazovanja, zdravstva, kulture i okoliša. 

Ministrica Bošnjak se zahvalila koordinatorici Macdonald na detaljnom izlaganju  aktivnosti koje UN provodi u BiH te istakla da očekuje nastavak uspješne saradnje u svim oblastima koje su u nadležnosti Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine.