Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Ministrica Dubravka Bošnjak posjetila Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar: S direktorom Antom Kvesićem o zdravstvenim perspektivama i programu EU4Health

17.04.2024

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

       Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Dubravka Bošnjak posjetila je  Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar, gdje se sastala s direktorom bolnice Antom Kvesićem i njegovim suradnicima.

     Tokom posjete, direktor Kvesić informirao je ministricu o aktualnim projektima u toj zdravstvenoj ustanovi i izazovima u funkcioniranju. Istakao je da SKB Mostar ulaže u modernizaciju i praćenje svjetskih trendova u zdravstvu, pa se pozicionirao kao lider u regiji u pojedinim granama medicine.

       Ministrica Bošnjak predstavila je mogućnosti koje nudi program Evropske unije  EU4Health. Ovaj program, kojem Bosna i Hercegovina pristupa, s budžetom od 5,3 milijarde eura za period od 2021. do 2027. godine, pruža značajnu finansijsku potporu za unapređenje zdravstvenih sistema te je ministrica apelirala na što aktivnije učestvovanje u programu.

       Tokom posjete ministrica je obišla i novootvorenu zgradu pedijatrije, koja predstavlja važan korak u unapređenju zdravstvene zaštite za najmlađe pacijente. Ovaj moderni objekat opremljen je najsavremenijom opremom i tehnologijama, što će omogućiti pružanje vrhunske zdravstvene brige djeci i njihovim porodicama.

       Ministrica Bošnjak podržala je napore bolnice u pružanju kvalitetne zdravstvene zaštite pacijentima mostarske regije, ali i šire. Također, istakla je spremnost za dalju saradnju posebno u projektima s ciljem većeg korištenja sredstava programa EU4Health.