Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Ministrica Dubravka Bošnjak i John Kennedy Mosoti razgovarali o programima za mlade

10.03.2023

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Ministrica civilnih poslova BiH, Dubravka Bošnjak razgovarala je u Sarajevu sa predstavnikom  Populacionog fonda Ujedinjenih nacija u BiH (UNFPA)  John Kennedy Mosotijem o pitanjima koja se odnose na mlade, zaštitu žena i djevojčica kao i drugim temama iz oblasti djelovanja UNFPA u Bosni i Hercegovini.

          Kako je riječ o prvom sastanku sa novoizabranom ministricom civilnih poslova, Mosoti je prezentirao aktivnosti i programe koje UNFPA realizira u BiH. Poseban akcent je stavljen na aktivnosti koje se odnose na mlade i izazove s kojima se susreću. Temelj za rad u toj oblasti je Deklaracija o politikama i programima za mlade “Lisboa +21”. Zajednički rad svih zainteresiranih je nužan uvjet za poboljšanju kvaliteta života mladih.      

          Mosoti je informirao ministricu da je Populacioni fond UN-a tokom 2021. godine pokrenuo Bodyright, globalnu inicijativu za zaštitu žena i djevojčica od rodno zasnovanog nasilja počinjenog putem modernih tehnologija. Naime,  dostupne informacije ukazuju da se ugrožavanje fizičkog integriteta sve više dešava korištenjem informaciono-komunikacionih tehnologija, pa je neophodno poduzeti aktivnosti ciljem smanjenja i uklanjanja ove negativne društvene pojave.

    

          Kada je riječ o oblasti zdravstva, Bošnjak i Mosoti su istakli napredak u programu vakcinacije protiv Humanog papiloma virusa (HPV).

          U razgovoru je iskazana obostrana želja  da saradnja bude uspješna i u periodu koji slijedi.