Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Ministrica civilnih poslova Dubravka Bošnjak primila u posjet ambasadora Mađarske

16.02.2023

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine, Dubravka Bošnjak razgovarala je sa ambasadorom Mađarske u BiH, Kristianaom Posa.

Ambasador Posa je informirao ministricu da je Memorandum o razumijevanju između Ministarstva civilnih poslova BiH i Ministarstva vanjskih poslova i trgovine Mađarske u okviru Stipendium Hungaricum programa za period 2020.-2022. godine istekao, te da se raduje nastavku ove saradnje. Ministarstvo civilnih poslova je imajući u vidu navedeni vremenski okvir provelo proceduru za potpisivanje novog dokumenta koji će obuhvatiti period 2023.-2025. godina. Ministrica Bošnjak je izrazila zadovoljstvo zbog činjenice da je u proteklih devet akademskih godina stipendije Vlade Mađarske u okviru ovog programa dobilo oko 180 studenata iz Bosne i Hercegovine.

Ambasador Posa je istakao iznimno uspješnu saradnju Ministarstva sa Vladom Mađarske tokom COVID-19 pandemije. Ministrica Bošnjak je iskoristila priliku da još jednom zahvali na donacijama tokom pandemije, a posebno zajedničkoj donaciji Mađarske i NATO-a.

Bošnjak i Posa su odnose Bosne i Hercegovine i Mađarske ocijenili kao veoma prijateljske i izrazili spremnost da svi sporazumi o saradnji između dvije zemlje budu što uspješnije realizirani. Posebno su naglašeni sporazumi koji se odnose na mlade, nauku, kulturu i sport.

Ambasador Posa čestitao je ministrici Dubravki Bošnjak na imenovanju u nadi da će dobra saradnja i brojne zajedničke aktivnosti biti nastavljene i u periodu koji slijedi.