Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Ministrica Ankica Gudeljević učestvovala u Turskoj na konferenciji ministara sporta i mladih Jugoistočne Evrope

09.06.2021

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Na poziv ministra mladih i sporta Turske, dr. Mehmeta Muharrema Kasapoglua, a u sklopu programa SEECP,  ministrica Gudeljević je danas u Istanbulu predstavljala Bosnu i Hercegovinu na konferenciji ministara sporta i mladih. Bila je ovo, ujedno, i prva takva konferencija.

Program SEECP (Proces saradnje u Jugoistočnoj Evropi) kao najveći regionalni program u oblasti sporta za saradnju u jugoistočnoj Evropu je promotor zajedničkih evropskih vrijednosti. Posvećen je podsticanju uzajamnog razumijevanja i razmjene iskustava i dobre prakse među državama članicama.

Ministrica Gudeljević je naglasila: „Želim da ovaj sastanak protekne u duhu Povelje, koja je definirana dobrosusjedskim odnosima, stabilnosti, sigurnosti i saradnji u Jugoistočnoj Evropi. Jačanje političke i sigurnosne saradnje, jačanje ekonomske saradnje, jačanje demokratije, pravde i osnaživanje borbe protiv ilegalnih radnji su vrijednosti kojima Bosna i Hercegovina daje podršku.“

Proces približavanje jednih drugima kroz sport je proces koji treba nastaviti što je našlo i svoje mjesto u Deklaraciji koja je danas potpisana, posebno na polju mladih i sporta između zemalja Jugoistočne Evrope što Bosna i Hercegovina podržava u cijelosti.

Na marginama konferencije, ministrica Gudeljević se sastala sa ministricom prosvjete, kulture i sporta Crne Gore, Vesnom Bratić. Tokom sastanka ministrice su razgovarale o SEEIST projektu i saradnji dvije države iz oblasti koje obuhvataju ova ministarstva.

Također, ministrica Gudeljević se susrela sa Lefteris Avgenakisom, grčkim zamjenikom ministra sporta i kulture s kojim je razgovarala o budućoj saradnji u ovim oblastima između ove dvije prijateljske države.