Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Ministrica Ankica Gudeljević učestvovala u radu 75. zasjedanja Svjetske zdravstvene skupštine

25.05.2022

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević boravila je u Ženevi, gdje je učestvovala u radu 75. zasjedanja Svjetske zdravstvene skupštine na temu „Zdravlje za mir, mir za zdravlje“.

Na skupštini je izabran generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesu, kome je ovo drugi petogodišnji mandat.

U vrijeme zasjedanja skupštine u Ženevi, ministrica Ankica Gudeljević održala je sastanak sa regionalnim direktorem WHO za Evropu Hansom Klugeom pri čemu su razgovarali o aktuelnoj zdravstvenoj situaciji u BiH, kao i o saradnji BiH sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom.

Razgovarano je o potpisivanju novog Dvogodišnjeg sporazuma o saradnji za period 2022.-2023. godina, kao i Memoranduma o razumijevanju između Ministarstva civilnih poslova BiH i Regionalnog ureda Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu gdje bi se u skladu s Ustavom BiH uključio i Brčko distrikt. 

Dr. Kluge  sa zahvalio na dosadašnjoj uspješnoj saradnji WHO s Ministarstvom civilnih poslova.

U kontekstu pandemije Covid19, istaknuo je  značaj jačanja epidemiološkog nadzora, kontinuiranog procesa vakcinisanja i sekvencioniranja genoma virusa Sars-CoV-2, te blagovremenog i redovnog izvještavanja.

Ministrica je podsjetila Klugea da će u septembru ove godine biti obilježena 30-ta godišnjica članstva BiH u WHO, te ga pozvala da tom prilikom posjeti BiH.

U svojoj izjavi za 75. zasjedanje Svjetske zdravstvene skupštine na temu „Zdravlje za mir, mir za zdravlje“, ministrica Gudeljević zahvalila je na pomoći koju Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pruža Bosni i Hercegovini već 30 godina, i istaknula da je Bosna i Hercegovina snažno posvećena napredovanju na putu ka evropskim integracijama, političkoj slobodi, ekonomskom prosperitetu i socijalnoj koheziji.

 „Još prije dvije godine, s početkom pandemije, svjetski čelnici pozivali su na mir i međusobnu podršku, u nadi da ćemo suočavajući se sa zajedničkim nevidljivim neprijateljem osnažiti u saradnji i zajedništvu. Ipak, čemu smo svjedočili? Uvećanim troškovima usmjerenim ka naoružanju umjesto investiranja u zdravlje, znanost, te socijalnu zaštitu za sve, posebne najranjivije grupe društva“, navodi se u izjavi ministrice Gudeljević i dodaje da je usvajanje pristupa osjetljivog na sukobe i održavanje mira sada važniji nego ikad prije, a krhke zemlje pogođene sukobima zahtijevaju našu posebnu pažnju.

„Odabrani prioriteti 75. zasjedanja Svjetske zdravstvene skupštine ono što nam u ovom trenutku treba, zdravlje i mir, a zasjedanje Svjetske zdravstvene skupštine vanredna je prilika da nastavimo koristiti saradnju kako bismo unaprijedili naša zajednička nastojanja prema postizanju univerzalne zdravstvene pokrivenosti i Ciljeva održivog razvoja“, stoji u izjavi ministrice Gudeljević povodom održavanja Svjetske zdravstvene skupštine.