Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Ministrica Ankica Gudeljević sudjelovala na Petoj konferenciji: „Kina - zemlje centralne i istočne Evrope o saradnji u oblasti inovacija

24.09.2021

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Na poziv gospodina Wang Zhigang, ministra nauke i tehnologije narodne Republike Kine, održana je 5. konferencija  o saradnji u oblasti inovacija između NR Kine i zemalja centralne i istočne Evrope.

 

Ministrica civilnih poslova, Ankica Gudeljević se obratila učesnicima, među kojima su bili dva zamjenika premijera vlada, ministri za nauku i drugi visoki zvaničnici vlada.  U svom obraćanju naglasila je  posvećenost Bosne i Hercegovina saradnji u oblasti nauke i tehnologije s ciljem rješavanja zajedničkih izazova i promovisanja održivog ekonomskog razvoja.

 

Učesnici Konferencije su se založili za unapređenje saradnje u oblasti inovacija i tehnologije, istovremeno prepoznavajući važnu ulogu nauke u odgovoru na pandemiju, oporavak ekonomije i post COVID-19 svijet općenito.

Učesnici Konferencije Kina - zemlje centralne i istočne Evrope su usvojili Akcioni plan koji potvrđuje smjernice buduće saradnje, razmjenu istraživača i promociju nauke i istraživanja kao glavnog instrumenta i pokretača saradnje između zemalja.

 

 

Ministrica Gudeljević je naglasila sljedeće: „Iskustvo je pokazalo da je uspjeh uvijek bio neizbježan kada su u pitanju dobra koordinacija i integracija tri važna stuba i pokretača razvoja: obrazovanje, nauku i inovacije s jedne strane, i veza između ekonomije, nauke i javne uprave s druge strane.“ I konačno, istakla je koje su to aktivnosti trenutačno aktualne u ministarstvu na čijem je čelu, a koje se odnose na nauku i inovacije.

„U tom kontekstu, željela bih spomenuti neke od aktivnosti koje su trenutno u toku u Bosni i Hercegovini:

  • Bilateralni sporazum između Vlade NR Kine i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o saradnji u oblasti nauke i tehnologije je u pripremi i nadamo se da ćemo uskoro potpisati ovaj sporazum.
  • Vijeće ministara Bosne i Hercegovine imenovalo je Radnu grupu za izradu Strategije pametne specijalizacije u Bosni i Hercegovini.
  • Okvirni sporazum o znanstveno-tehničkoj saradnji između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i CERN -a potpisan je u februaru ove godine.
  • Jugoistočna Evropa se ujedinila u osnivanju Međunarodnog instituta za održive tehnologije SEEIIST.“