Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Ministrica Ankica Gudeljević sudjelovala na ministarskoj Konferenciji Vijeća ministara kulture zemalja jugoistočne Evrope - CoMoCoSSE

25.05.2021

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine, Ankica Gudeljević sudjelovala je danas na ministarskom sastanku, u okviru predsjedanja Republike Grčke, Vijeća ministara kulture zemalja jugoistočne Evrope (CoMoCoSEE) koji se zbog epidemioloških mjera održao on-line formatu.

Riječ je o redovnom godišnjem sastanku CoMoCoSEE platforme koja djeluje u suradnji sa UNESCO regionalnom kancelarijom za nauku i kulturu u Veneciji u skladu s „Ohridskom regionalnom strategijom za kulturnu saradnju u jugoistočnoj Evropi“ iz 2014. godine.

Nakon redovnih godišnjih sastanaka i zajedničkih deklaracija koje su usvojili ministri kulture jugoistočne Evrope (Istanbul 2016, Tirana 2017, Sarajevo 2018, Sofija 2019, Rijeka 2020), i ovogodišnji sastanak je bio prilika za razgovor o prioritetima i mogućnostima unapređivanja regionalne saradnje u oblasti kulture i kulturnog nasljeđa u jugoistočnoj Evropi.Tema ministarskog sastanka bila je „Digitalna i ekološka kulturna politika u svjetlu pandemije“, a na kraju je usvojena Deklaracija u kojoj je naglašeno opredjeljenje svih država da daju potporu kulturnom i kreativnom sektoru kao i svim oblicima regionalne saradnje.

Ministrica Gudeljević je, između ostalog naglasila: „Kultura ne poznaje granice. Mi, okupljeni danas na ovoj konferenciji, želimo pokazati koliko su čvrste naše veze, koliko nastojimo kulturu prenijeti jedni drugima.

Svjesni smo da je oblast kulture pretrpjela ogromnu štetu od početka pandemije do danas. Pandemija je utiecala na umjetnike, na održivost kulturnih ustanova, festivala, kulturnih aktivnosti kao i na život umjetnika. Pravu sliku o štetama koju trpi bosanskohercegovački sektor kulture, biće moguće uvidjeti tek po okončanju pandemije. No, šteta, ona koju nećemo novcem moći izmjeriti jesu dani u kojima su umjetnici bili odvojeni od svoje publike s kojom dijele svoje radove.“