Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Ministrica Ankica Gudeljević razgovarala sa novim zapovjednikom misije EUFOR-a generalmajorom Alexanderom Platzerom

27.01.2021

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

          General major Alexander Platzer, novi komadant misije EUFOR-a u Bosni i Hercegovini boravio je danas u Ministarstvu civilnih poslova BiH i sa ministricom Ankicom Gudeljević razgovarao o daljoj saradnji EUFOR-a i Ministarstva, posebno u oblasti deminiranja. Tokom razgovora istaknuto je da će oblast deminiranja i dalje biti u fokusu saradnje dvije institucije.

          Komadant misije EUFOR-a naglasio je da je uklanjanje mina dugoročan zadatak za koji su neophodni vrijeme i finansijska sredstva. Izrazio je očekivanje da će po završetku zime ovaj veoma značajan proces biti nastavljen.

          Ministrica Ankica Gudeljević i general major Alexander Platzer nadaju se da će pandemija uskoro biti iza nas, te da će fondovi što prije biti usmjereni na druge djelatnosti, a oblast deminiranje oboje smatraju jednim od prioriteta u BiH.

          Komadant EUFOR-a Alexander Platzer podsjetio je da je EUFOR pomagao i pružao finansijsku podršku organiziranju kurseva i obuka za upozoravanje na mine u Bosni i Hercegovini. Najavio je da će, u skladu s operativnim planom protivminskog djelovanja BiH, EUFOR i dalje vršiti upozoravanje stanovništva, posebno, djece i mladih u školama.