Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Ministrica Ankica Gudeljević primila u radnu posjetu regionalnu direktoricu Ujedinjenih nacija, gospođu Gwi Yeop Son i dr. Ingrid Macdonald, rezidentnu koordinatoricu UN-a u BiH

07.09.2021

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Danas je u Ministarstvu civilnih poslova upriličen sastanak regionalne direktorice Ujedinjenih nacija, gospođe Gwi Yeop Son i dr. Ingrid Macdonald, rezidentne koordinatorice UN-a u BiH.

Na početku sastanka gđa Macdonald je izrazila zahvalnost ministrici Gudeljević na iznimno uspješnoj saradnji u proteklom periodu, nakon čega je gđa Gwi Yeop Son prenijela riječi pohvale koje je čula od svih kolega iz UN ureda u BiH. Istakla je snagu i odlučnost ministrice Gudeljević da se odupre najvećem izazovu pred koji je cijeli svijet postavljen. Dodala je da će primjer BiH i uspjeh koji je Ministarstvo civilnih poslova postiglo navoditi kao primjer dobre prakse.

Tokom sastanka istaknut je značaj obrazovanja u aktualnom trenutku, ali i u periodu koji slijedi jer, kako je navela „još nismo spašeni, a kriza je daleko da bude gotova“. S tim u vezi je ministrica Gudeljević, naglasivši značaj koordiniranja u ovako teškom vremenu, dodala da je održala nekoliko ministarskih konferencija iz oblasti obrazovanja koje su doprinijele boljoj saradnji nadležnih sektora. „Bez dijaloga nije mogući postići bilo kakav rezultat, a moj cilj jeste osnaživati dijalog i zalagati se za jednaka prava svih“. Organiziranje ministarskih konferencija nisu značajne samo za aktuelnu situaciju nego i za put BiH ka evropskim integracijama, dodala je ministrica Gudeljević. Devet ministarskih konferencija iz oblasti zdravstva su bile put i način približavanja stavova i osjećaja za zajednički problem kao i za nužnost kreiranja zajedničkog puta nadilaženja svih problema izazvanih pandemijom Corona virusa.

Iako Ministarstvo civilnih poslova nije ministarstvo zdravstva na državnom nivou zahvaljujući opredijeljenosti ministrice Gudeljević da kontinuirano koordinira sve neophodne aktivnosti i uz nesebičnu podršku UN-ovih agencija, postignut je veliki uspjeh u pribavljanju donacija kroz sve vrijeme trajanja pandemije.

Na kraju susreta gđa Macdonald zahvalila je ministrici Gudeljević i što je omogućila nabavu vakcina za radnike UN agencija i za njihove porodice te najavila nastavak započete i uspješne saradnje.