Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

MINISTRICA ANKICA GUDELJEVIĆ PREUZELA DONACIJU VLADE SAVEZNE REPUBLIKE NJEMAČKE BOSNI I HERCEGOVINI

15.01.2021

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Danas je u Sarajevu ministrica civilnih poslova Ankica Gudeljević preuzela donaciju Vlade Savezne Republike Njemačke namijenjenu građanima BiH. Riječ je o medicinskoj opremi ukupne vrijednosti 530.300 eura. Donacija se sastoji od 10.000 pulsnih oksimetara i 50 ventilatora. Radi se o iznimno važnoj medicinskoj opremi za dijagnosticiranje i liječenje oboljelih od COVID-19.

 Ovu donaciju obezbijedila je Vlada Savezne Republike Njemačke, a relizirana je uz pomoć provjerenog prijatelja BiH,  Svjetske zdravstvene organizacije – Kancelarije za Bosnu i Hercegovinu.

Medicinska oprema iz ove donacije biće podijeljena nadležnim zdravstvenim institucijamaFederacije BiH, Republike Srpske i Brčko distrikta BiH u skladu sa  Odlukom o principima raspodjele međunarodne pomoći za zaštitu i spašavanje koju je donijelo Vijeće ministara BiH.

Prema prijedlogu Federalnog ministarstva zdravstva, donacijom će biti obuhvaćena sva kantonalna ministarstava zdravstva, a Republički štab za vanredne situacije Vlade Republike Srpske donio je zaključak da se medicinska oprema dodijeli javnim zdravstvenim ustanovama Republike Srpske. Krajnji korisnik ove opreme u Brčko distriktu biće JZU „Zdravstveni centar Brčko“.

Primopredaji donacije prisustvovali su: ambasadorica Savezne Republike  Njemačke u Bosni i Hercegovini, Njena ekselencija Margret Uebber, ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević, dr. Goran Čerkez u ime Kriznog štabaVlado Miovčić, rukovoditelj Regionalnog centra Istočno Sarajevo i dr. Boris Rebac, predstavnik Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije za BiH.

U svom obraćanju ministrica Gudeljević je, pored riječi pohvale, istakla da je ovu donaciju osigurala „naša prijateljska Vlada Savezne Republike Njemačke, a relizirana je posredstvom partnera - Svjetske zdravstvene organizacije – Kancelarije za Bosnu i Hercegovinu koja, također, svakodnevno brine o stanovništvu naše države.“ Dodala je, na kraju:

„Svakodnevno sam izložena upitima hoćemo li dobiti bilo koju vrstu podrške za smanjenje rizika od širenja Corone i danas mi je drago što stojim pred svima vama i preuzimam pomoć koja je značajan aspekt naše zajedničke borbe. Ni jedna zemlja ne može sama podnijeti teret ove borbe, pa tako ni BiH, i time je ovaj današnji događaj još značajniji jer nam poručuje da nismo sami.“