Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Ministrica Ankica Gudeljević o projektima u oblasti obrazovanja, zapošljavanja, kulture i zdravstva razgovarala sa Vasilisom Maragosom

23.05.2022

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Najviše pažnje u razgovoru ministrice Ankice Gudeljević sa Vasilisom Maragosom, šefom Jedinice za BiH i Kosovo* pri Europskoj službi za susjedstvo i pregovore o proširenju,posvećeno je temama koje se odnose na prioritete u području obrazovanja, zapošljavanja, sporta, kulture i zdravstva  a u vezi  pripreme projekata za IPA III sredstva.

Ministrica Gudeljević je iskazala posebnu zahvalnost  za  potporu Europske komisije sektoru zdravstva kroz grant sredstva u iznosu 13,77 miliona evra za nabavu cjepiva, opreme i materijala za borbu protiv pandemije Covid 19, ali i za druge projekte u oblasti obrazovanja, zapošljavanja, socijalne zaštite, kulture, sporta.

Ministrica je posebice istaknula značaj potpore projektima u području obrazovanja i ukazala na potrebu za reformom obrazovanja koja će za rezultat imati da mladi ljudi tokom obrazovanja stiču potrebne kompetencije i vještine u skladu s potrebama tržišta rada. Posebno je naglasila značaj digitalizacije u području obrazovanja i primjene novih tehnologija.

Konstatirano je da su pokrenute aktivnosti kada je riječ o Garanciji za mlade a u skladu s Deklaracijom ministara Zapadnog Balkana odgovornih za zapošljavanje i socijalna pitanja koja je prihvaćena  2021.godini. Garancija za mlade zahtijeva brzo djelovanje kako bi se umanjila dugotrajna nezaposlenost mladih, odnosno socijalna isključenost i siromaštvo. Pozitivna iskustva u provođenju ovog programa u zemljama EU, kao i u zemljama Zapadnog Balkana su primjeri koje BiH treba slijediti kako bi se smanjila nezaposlenost mladih u BiH.

Gospodin Vasilis je upoznao ministricu Gudeljević o mogućnostima potpore projektima i u području kutlure i sporta i istakao mogućnosti koje daje program EU Kreativna Europa.

Zajednički je potvrđeno da je uloga Ministarstva civilnih poslova izuzetno važna prilikom koordinacije i pripreme prioriteta i projekata za IPA sredstva posebno imajući u vidu da IPA III nema nacionalne alokacije te će biti potrebno dodatno se angažirati i pripremiti dobre i provodive  projekte da bi se sredstva povukla u BiH.