Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Ministarstvo civilnih poslova učestvovalo u radu webinara „Obrazovanje na Zapadnom Balkanu: Nalazi OECD-ove sekundarne analize PISA istaživanja za Bosnu i Hercegovinu“

16.03.2021

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine i UNICEF u partnerstvu sa Organizacijom za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) organizirali su danas webinar: „Obrazovanje na Zapadnom Balkanu – Nalazi OECD-ove sekundarne analize PISA istraživanja za Bosnu i Hercegovinu.“

Cilj webinara bio je zajedničko sagledavanje obrazovnih izazova i definiranje konkretnih prijedloga za unapređenje politika obrazovnih sistema, koji mogu poboljšati kvalitet školovanja i podučavanja u Bosni i Hercegovini, a na osnovu analize podataka PISA 2018 koju je sačinio OECD uz potporu UNICEF-a i Evropske komsije.

„Rezultati PISA-e i TIMSS-a, odnosno preporuke koje smo dobili nakon provednih istraživanja jasan su indikator trenutnog stanja u obrazovnim sistemima u Bosni i Hercegovini, predstavljaju prioritete za naše djelovanje i putokaz u kojem reformskom pravcu se trebamo kretati, ako želimo da unaprijedimo kvalitet obrazovanja u Bosni i Hercegovini“, navedeno je u obraćanju u ime Ministarstva civilnih poslova. Navedeno je i da na dobijene rezultate ne možemo uticati, te da „svatko u svom domenu može učiniti sve kako bi se pokrenule nužne reforme u državi“.

Na sastanku je naglašeno da je potrebno osigurati kontinuitet učešća Bosne i Hercegovine u međunarodnim istraživanjima, te aktivno raditi na primjeni dobijenih preporuka, uz stalnu međusobnu razmjenu informacija i primjera dobre prakse koji će pomoći nadležnim obrazovnim vlastima u Bosni i Hercegovini da zajedno unaprijede kvalitet obrazovanja.

Podsjećamo da je Bosna i Hercegovina 2018. godine po prvi put učestvovala u OECD-ovom Programu za međunarodnu procjenu učeničkih postignuća (PISA).

Webinaru su, uz predstavnike Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, UNICEF-a, OECD-a, prisustvovali predstavnici nadležnih ministarstava obrazovanja, pedagoških zavoda, Agencije za preškolsko, osnovno i srednje obrazovanje, akademske zajednice, škola, mladih, civilnog društa i sindikalnih organizacija.