Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Ministarstvo civilnih poslova održalo sastanak sa ambasadorom Italije u BiH

20.10.2021

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Ministarstvo civilnih poslova upriličilo razgovor sa  ambasadorom Republike Italije NJ.E. Marco Di Ruzza. Na sastanku je učestvovao i savjetnik za kulturu i ekonomiju u Ambasade Italije u BiH i tom prigodom italijanska strana je zahvalila na doprinosu ministarstva kada je u pitanju  44. zasjedanje Komiteta za svjetsku baštinu.

Još na prethodnom sastanku ministrice civilnih poslova, Ankice Gudeljević sa ambasadorom Di Ruzza, ministrica je inicirala  zaključivanje novog sporazuma o socijalnom osiguranju između naše dvije zemlje, a zbog zastarjelosti sukcesijom preuzete Konvencije o socijalnom osiguranju između FRJ i Republike Italije iz 1956. godine i činjenice da su prevaziđene  realni temelji za primjenu većine odredbi Konvencije. Ambasador je ponovio spremnost za pokretanje aktivnosti koje će rezultirati zaključivanjem novog sporazuma.

Di Ruzza je informirao Ministarstvo da Italija preuzima predsjedavanje Vijećem Evrope 11.11.2021. godine što će osnažiti našu već započetu saradnju te najavio da će 11.11.2021. godine u Sarajevu biti održan seminar na temu „Konzervacija, restauracija i obnove oštećenih građevina“ na kojemu će izlagati eksperti iz Italije.

Dodao je i da bi bilo korisno da  predstavnici Plavih šljemova dođu u BiH početkom 2022. godine i predstave svoj rad u oblasti zaštite kulturnih dobara od rizika od prirodnih katastrofa“. Italija je formirala grupu (Task Force-plavi šljemovi)   a koja ima za cilj da se bavi zaštitom kulturnih dobara od rizika od prirodnih katastrofa a u čijem sastavu su i predstavnici Karabinjera.