Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine organizovalo informativni događaj „HORIZON EUROPE – INFO DAN“

06.06.2024

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine organizovalo je danas informativni događaj „HORIZON EUROPE – INFO DAN“. Cilj događaja je promocija programa Horizon Europe, najvećeg programa Evropske unije za istraživanje i inovacije, te informisanje učesnika o pravilima za podnošenje aplikacija i mogućnostima saradnje nauke i poslovnog sektora.

Info dan otvorio je Suvad Džafić iz Ministarstva civilnih poslova BiH, koji je u uvodnom obraćanju istakao značaj programa Horizon Europe za Bosnu i Hercegovinu, naglašavajući važnost učešća naučne zajednice iz Bosne i Hercegovine u programima Evropske unije kako bi se što više sredstava iz programa povuklo u zemlju. Naglasio je da su, prema podacima Evropske komisije,  od  2021. do 2023. godine, organizacije iz Bosne i Hercegovine podnijele 319 aplikacija. Potpisani su ugovori o korištenju grant sredstava za 47 projekata. Na osnovu najnovijeg presjeka rezultata, projektima iz Bosne i Hercegovine dodijeljeno je 7.04 miliona eura.

COST koordinatorica za BiH iz Ministarstva civilnih poslova Alma Hasanović, predstavila je osnovne karakteristike programa Horizon Europe i učešće Bosne i Hercegovine u ovom programu. Prezentacija je obuhvatila ključne informacije o ciljevima programa, dostupnim sredstvima i prioritetima.

Učesnici su imali priliku čuti dr sc. Anđelu Pepić sa Univerziteta u Banjoj Luci, koja je dala praktične savjete o učešću u programu Horizon Europe, a predstavljeni su uspješni projekti iz Bosne i Hercegovine realizovani kroz program.

Ovaj informativni događaj bio je prilika za okupljanje naučne zajednice, predstavnika privrede, civilnog društva i uprave kako bi razmijenili iskustva, stekli nova znanja i uspostavili nove kontakte za buduće projekte u okviru programa Horizon Europe.