Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Ministarstvo civilnih poslova BiH organiziralo okrugli sto povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja

10.10.2016

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:


Povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja Ministarstvo civilnih poslova BiH organiziralo je danas u Sarajevu okrugli sto s temom “Psihološka prva pomoć”, koja je odabrana za temu ovogodišnjeg obilježavanja.

            Koordinator Regionalnog centra za razvoj mentalnog zdravlja za jugoistočnu Evropu Adis Osmanović rekao je da su mentalni poremećaji još tabu tema u BiH.

            "Psihološka pomoć, odnosno mentalno zdravlje, nije samo zdravlje, ono je i sociološka tema, a organiziranje ovakvih skupova može pomoći i ljudima koji rade sa pacijentima, te samom pacijentu, u trenutku kada mu je pomoć potrebna", rekao je Osmanović. Podsjetio je da asocijacija "Iks ipsilon" u BiH sprovodi projekat u vezi s mentalnim zdravljem, opremajući centre za mentalno zdravlje u okviru domova zdravlja, a Sektor za zdravstvo Ministarstva civilnih poslova radi na tome da se poboljša edukacija stručnih lica, ali i edukacija građana o uslugama koje ti centri pružaju. 

            Na okruglom stolu, kojeg je organiziralo Ministarstvo civilnih poslova BiH, učestvovali su relevantni predstavnici sa nivoa BiH, entitetskih resornih ministarstava, Brčko distrikta, te predstavnici centara za mentalno zdravlje u BiH, kao i "Sinapse" i Društva psihologa Republike Srpske.