Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Ministarstvo civilnih poslova apelira na svijest o kroničnoj opstruktivnoj bolesti pluća (KOPB)

16.11.2023

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Ministarstvo civilnih poslova obavještava javnost o obilježavanju Svjetskog dana kronične opstruktivne bolesti pluća (KOPB), koji se tradicionalno održava treće srijede u novembru, na inicijativu Globalne inicijative za kroničnu opstruktivnu plućnu bolest – GOLD (Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease). Ovaj dan ima za cilj poboljšati prevenciju i liječenje KOPB-a diljem svijeta.

KOPB je ozbiljna kronična bolest pluća koju karakterizira trajno suženje dišnih puteva, uzrokujući otežano disanje zbog smanjenog protoka zraka u plućima. Najraniji simptomi bolesti uključuju dugotrajni kašalj i iskašljavanje, a kako bolest napreduje, mogu se javiti i zaduha pri naporu te teškoće čak i pri obavljanju svakodnevnih aktivnosti.

Procjenjuje se da u svijetu od KOPB-a godišnje umire više od tri milijuna ljudi, a broj oboljelih je u porastu. Dijagnoza se postavlja na temelju anamneze, fizikalnog pregleda i testova plućne funkcije, s naglaskom na spirometriji, gdje se prate parametri poput FEV1 i FVC. Cigaretni dim je najčešći uzrok bolesti, no i izloženost štetnim tvarima i urbanim zagađenjima igraju ulogu u njenom razvoju.

Ova bolest predstavlja ozbiljan javnozdravstveni problem, a prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, KOPB će do 2030. godine postati treći vodeći uzrok smrti. Simptomi bolesti uključuju kašalj, zaduhu, iskašljavanje, piskanje u prsima i osjećaj umora. Važno je naglasiti da se dijagnoza često postavlja kasno, što otežava učinkovito liječenje.

Ministarstvo apelira na javnost da bude svjesna rizika od KOPB-a te da poduzme preventivne mjere, prije svega prestanak pušenja. Nepušenje i izbjegavanje izloženosti duhanskom dimu ključni su za prevenciju, dok tjelesna aktivnost i izbjegavanje onečišćenog zraka također igraju važnu ulogu u očuvanju zdravih pluća.

Cilj je Ministarstva civilnih poslova podići svijest o KOPB-u, potaknuti javnost na odgovorno ponašanje prema vlastitom zdravlju te pružiti podršku osobama koje se suočavaju s ovom ozbiljnom bolešću. Važno je zajedničkim naporima raditi na prevenciji, ranom prepoznavanju simptoma i pružanju podrške oboljelima kako bismo zajedno doprinijeli smanjenju broja oboljelih od KOPB-a.