Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Ministarstvo civilnih poslova aktivno podržava Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju: Naglasak na edukaciji, medicinskoj njezi i roditeljskoj podršci

17.11.2023

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

                Ministarstvo civilnih poslova želi istaći važnost obilježavanja Međunarodnog dana svjesnosti o prijevremenom rođenju, koji se od 2008. godine inicira od strane Evropske fondacije za brigu o novorođenčadi (EFCNI), fondacije Little Big Souls International (Afrika) i Nacionalne fondacije za prijevremeno rođenu djecu (NPF, Australija). Ovaj dan ima ključnu ulogu u podizanju svijesti o problemu prijevremenog rođenja i njegovim ozbiljnim posljedicama.

                Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, incidenca prijevremenog rođenja iznosi 5 do 10%, što znači da svako deseto dijete na svijet dolazi prije vremena. Iako je stopa smrtnosti beba rođenih prije 37. serdmice trudnoće u padu, prijevremeno rođena djeca često se suočavaju s ozbiljnim dugoročnim problemima. Prijevremeno rođenje ostaje vodeći uzrok smrtnosti djece mlađe od 1 godine i drugi vodeći uzrok smrtnosti djece mlađe od 5 godina, uzrokujući smrt milion djece svake godine.

                Ministarstvo prepoznaje kompleksnost uzroka prijevremenog rođenja, uključujući medicinsku njegu, zdravstvene infrastrukture, dob rađanja, višeplodne trudnoće i druge faktore. U zemljama u razvoju, gdje su izazovi zdravstvene njege izraženiji, rizik od prijevremenog rođenja je povećan.

                Važno je naglasiti ulogu pravilne medicinske njege, posebno u podržavanju preživljavanja prijevremeno rođene djece. Ministarstvo apeluje na jačanje kapaciteta porodilišta, pružanje edukacije, te na razmjenu iskustava roditelja kako bi se unaprijedila njega za prijevremeno rođenu djecu.

                Ovogodišnji fokus Međunarodnog dana svjesnosti o prijevremenom rođenju je na edukaciji javnosti, naglašavajući važnost rane dijagnoze, odgovarajuće medicinske njege i podrške roditeljima. Ministarstvo civilnih poslova podržava sve inicijative usmjerene na poboljšanje stanja prijevremeno rođene djece i jačanje svijesti o ovom globalnom izazovu.