Grb BiH

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

Vijesti

 

СВЕ ВИЈЕСТИ


СЕКТОРИ

КАТЕГОРИЈЕ

Microsoftova студија показала да рад од куће гуши продуктивност

04.10.2021

Пошаљи документе на е-маил

Е-маил пошиљаоца (*):
Е-маил примаоца (*):
Коментар:

 

Пандемија коронавируса прошле је године приморала бројне послодавце да своје запосленике брзо пребаце на потпуни рад од куће. Microsoft је ову тектонску промјену у радном окружењу схватио и као прилику да истражи како је она утјецала на људе, њихов рад и сарадњу у тимовима.

Прва студија, коју су израдили на основу података о раду својих запосленика од куће, показала је како људи од куће раде дуже него што би радили док су на послу, да раде у другачијем ритму те у коначници просјечно четири сата седмично "поклоне" послодавцу.

Друга студија, добивена на основу података од 61.182 запосленика Microsofta у САД-у, бавила се динамиком рада и комуникације у условима рада од куће. Компанија је анализирала метаподатке својих запосленика, као што су и-мејлови, календари, поруке, видео и аудио позиви и радни сати, током првих шест мјесеци прошле године.

Подаци су показали да је сарадња међу запосленицима постала статичнија, а они изолиранији. Људи су мање комуницирали с онима изван својих организацијских јединица, а пао је и удио синхронизиране комуникације у стварном времену (попут састанака, позива). Замијенио га је већи удио асинхроне комуникације, као што је и-мејл. Посљедично, то је довело до мање размјене информација међу запосленицима, а утјецало је и на продуктивност и иновативност радника.

Microsoft-ови запосленици, док пуно вријеме раде од куће, мање комуницирају с колегама из других тимова, што значи и да је мања вјеројатност да ће открити и сазнати нове информације. Неформалне скупине теже су се стварале и одржавале, а вријеме које се проводи у сарадњи с колегама пало је за око 25%.

Оно што су у Microsoft-у извукли као поуку из овог природног експеримента, јест потреба да се проактивно уведу мјере које би радницима помогле у дијељењу информација међу тимовима, тако да продуктивност и иновативност не буду поремећене радом од куће – поготово стога што предвиђају да ће рад на даљину и хибридни рад остати присутан и након што пандемија прође.