Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

MEĐUNARODNI OLIMPIJSKI ODBOR OBJAVIO KORAKE U ZAŠTITI PLANINA

20.12.2021

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Grupa Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO-a) za planine u saradnji s Programom Ujedinjenih naroda za okoliš (UNEP) pokrenula je kontrolni popis od 10 koraka za one koji žele pomoći zaštiti planina za buduće generacije.

Radi se o 10 koraka koje pojedinci mogu preduzeti kako bi zaštitili planine i postali heroji u zaštiti planina.

Planine su dom za 13 odsto svjetske populacije i 25 odsto biološke raznolikosti na kopnu. Više od polovine svjetske populacije na neki način ima koristi od resursa koje pružaju, kao što su čisti vazduh, voda, hrana i energija. Osim toga, izvor su jedinstvene prirode, bogate lokalne kulture i beskrajnih mogućnosti za ljubitelje sporta.

Pa ipak, planinski okoliš na globalnoj razini je ugrožen. Klimatska kriza dovodi do smanjenja ledenjaka i smanjenja pada snijega, dok gubitak divljih životinja, erozija i onečišćenje utiču na planinske ekosustave.

Pod nazivom "Budi planinski heroj", 10 koraka sadrži savjete o najodrživijim izborima koje pojedinci mogu donijeti prije, tijekom i nakon planinskog izleta. Oni uključuju radnje poput odabira održive opreme, odabira "svjesnog putovanja" umjesto načina prijevoza s većim zagađenjem, pridržavanja označenih ruta radi zaštite divljih životinja i govora za planine unutar svojih lokalnih zajednica.

Kontrolni popis biće široko distribuisan među međunarodnim sportskim savezima, nacionalnim olimpijskim odborima, planinskim odmaralištima, organizatorima događaja, turističkim agencijama i drugim organizacijama koje se bave planinskim sportom.

-          Ako želimo nastaviti uživati ​​u sportovima koje volimo, svi moramo odigrati svoju ulogu u zaštiti prirodnog okruženja o kojemu oni jako ovise.

Ovih 10 koraka onima koji se bave planinskim sportom pružaju jednostavne i praktične savjete o tome kako zaštititi krhko planinsko okruženje. Ovaj rad dio je naših napora da vodimo i inspiriramo Olimpijski pokret – i širu sportsku zajednicu – da sport učine održivijim. Drago nam je što smo blisko surađivali s UNEP-om na izradi ovog vodiča, rekla je Marie Salois, direktorica MOO-a za održivost.

 

Više na: https://olympics.com/ioc/news/be-a-mountain-hero-ioc-releases-10-steps-that-individuals-can-take-to-help-protect-mountains