Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Međunarodni dan žena slavi žene u liderstvu

08.03.2021

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Svjetska meteorološka organizacija (WMO) se pridružuje ostatku svijeta u proslavi Međunarodnog dana žena. Ovogodišnja tema „Žene u liderstvu: Postizanje jednake budućnosti u svijetu pandemije COVID-19“, slavi ogromne napore žena i djevojaka širom svijeta u oblikovanju ravnopravnije budućnosti i oporavku od pandemije COVID-19 i naglašava praznine koji ostaju. 

Potpuno i efikasno učešće i liderstvo žena u svim područjima života pokreće napredak za sve. Ipak, prema nedavnom izvještaju generalnog sekretara UN-a, žene su i dalje nedovoljno zastupljene u javnom životu i odlučivanju. Žene su šefice država ili vlada u 22 zemlje, a samo 24,9 posto nacionalnih parlamentaraca su žene. Prema trenutnoj stopi napretka biće potrebno 130 godina za ravnopravnost spolova među šefovima vlada.

Međunarodni dan žena održava se svake godine 8. marta. U znak obilježavanja te prilike, WMO je objavila posebnu studiju slučaja o ulozi žena u smjernicama o bujičnim poplavama.

Sa svoje strane, WMO je postigla značajan napredak u unapređivanju rodne ravnopravnosti i osnaživanju žena, dosljednim i fokusiranim naporima na povećanju uključivanja žena u upravljanju i donošenju odluka“, kaže dr. Elena Manaenkova, zamjenica generalnog sekretara WMO-a. "Također, nastojimo poboljšati razumijevanje različitih uticaja ekstremnih vremenskih i klimatskih promjena na žene i muškarce i odgovoriti sa rodno osjetljivim hidrometeorološkim službama", kaže ona.

 

https://public.wmo.int/en/media/news/international-women%E2%80%99s-day-celebrates-women-leadership