Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Međunarodni dan pismenosti na temu „Transformišimo prostore za učenje u području pismenosti“

08.09.2022

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Međunarodni dan pismenosti obilježava se svake godine 8. septembra.

Obilježavanja ovog praznika uključuju specifične teme, u skladu sa ciljevima "Obrazovanja za sve" i drugih UN-ovih programa. 

Ove godine Međunarodni dan pismenosti će se obilježavati širom svijeta na temu „Transformišimo prostore za učenje u području pismenosti“. To će ujedno biti prilika za promociju osnovnog značaja mjesta za učenje pismenosti, kako bi izgradili fleksibilnost i obezbjedili kvalitet, dostupnost  i inkluzivnost obrazovanja za sve, saopšteno je iz UNESCO-a.

Od 1967. UNESCO dodjeljuje međunarodne nagrade za pismenost u vanrednim i inovativnim programima koji promovišu pismenost. Tokom godina, prestižnim nagradama nagrađeno je 506 inicijativa koje su preduzele vlade i nevladine organizacije širom svijeta.

Ovogodišnje nagrade biće dodijeljene na službenoj ceremoniji na Međunarodni dan pismenosti. Biće dodijeljeno 6 nagrada, UNESCO-va nagrada za pismenost kralj Sejong i Konfučijeva nagrada za pismenost. 

Podsjećamo, da je UNESCO proglasio 8. septembar Međunarodnim danom pismenosti još davne 1966.godine. Na ovaj način UNESCO je podsjetio međunarodnu zajednicu na važnost pismenosti za pojedince, zajednice i društva i potrebu za intenziviranjem napora ka pismenijim društvima.

Pitanje pismenosti ključna je komponenta ciljeva UN-a za održivi razvoj i Agende UN-a za održivi razvoj 2030. godine, i vjerovatno najvažnija ključna kompetencija u Evropskom referentnom okviru ključnih kompetencija za cjeloživotno učenje.