Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Međunarodni dan obrazovanja-Učenjem za trajni mir

24.01.2024

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Međunarodni dan obrazovanja obilježava se 24. januara sa ciljem jačanja uloge koju obrazovanje ima u uspostavljanju globalnog mira, razvoja i napretka.

Šesti Međunarodni dan obrazovanja UNESCO će obilježiti se na temu:

„Učenjem za trajni mir “.

Aktivno zalaganje za mir danas je hitnije nego ikad: obrazovanje je središnje mjesto u ovom nastojanju, kao što je istaknuto u Preporuci UNESCO-a o obrazovanju za mir, ljudska prava i održivi razvoj. Učenje za mir mora biti transformativno i pomoći osnaživanju učenika potrebnim znanjem, vrijednostima, stavovima i vještinama i ponašanjima kako bi postali nositelji mira u svojim zajednicama, napisano je na web stranici UNESCO-a.

Međunarodni dan obrazovanja 24. januara obilježava se od 2019.godine, nakon što je 3. decembra 2018.godine, Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je rezoluciju kojom je 24. januar proglašen Međunarodnim danom obrazovanja,

Ministarstvo civilnih poslova BiH, povodom Međunarodnog dana obrazovanja, upućuje čestitku svim građanima, posebno prosvjetnim radnicima, učenicima i studentima, školskim i akademskim menadžmentima, ministarstvima obrazovanja, pedagoškim zavodima, nevladinom obrazovnom sektoru te svim učesnicima u obrazovno-odgojnom procesu.