Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Lidar oprema pruža sveobuhvatne slike potresnih zona

26.04.2021

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Ovaj trodimenzionalni detektor svjetlosnog zračenja u daljini (lidar) i kosi pogled na Borrego rasjed, preuzet iz topografskog snimanja nakon potresa, pokazuje široku zonu brojnih malih rasjeda koji presijecaju površinu tla i pomiču pod pustinjskog pranja koji okružuje glavna greška. Razne boje pejzaža predstavljaju visinske promjene tokom zemljotresa. Slika generirana u Crusti (keckcaves.org) uz dvostruko okomito pretjerivanje.

Geolozi koriste novu vazdušnu lidarsku opremu za proučavanje zemljotresa i pružanje sveobuhvatnih slika zemljotresa prije i poslije. Oprema lidara (detekcija i domet svetlosti) može mjeriti značajke u površinskoj visini na nekoliko inča odbijanjem laserskih impulsa od tla i mjerenjem njihovog odraza.

Geolozi imaju novi alat za proučavanje kako zemljotresi mijenjaju pejzaž, a on im daje uvid u to kako se ponašaju zemljotresni rasjedi. U izdanju časopisa Science od 10. februara, tim naučnika iz Sjedinjenih Država, Meksika i Kine, uključujući geofizičara Erica Fieldinga iz NASA-inog Laboratorija za mlazni pogon, Pasadena, Kalifornija, izvještava najopsežnije prije i poslije Slika još zemljotresne zone, koristeći podatke iz događaja jačine 7,2 koji su se dogodili u blizini Mexicalija, sjevernog Meksika u aprilu 2010.

"Ova studija pruža nove informacije o tome kako se stijene u i oko zona rasjeda deformiraju tokom zemljotresa", rekao je Fielding. "Pomaže naučnicima da razumiju prošle događaje i procijene vjerovatnoću budućih zemljotresa u drugim složenim sistemima rasjeda."

Kompozitna polarimetrijska slika u lažnim bojama na prelomnim rupama (crvene linije) zemljotresa El Mayor Cucapah u aprilu 2010. u sjevernoj Baja Kaliforniji, snimljena 3. februara 2012. godine od strane NASA-inog radara za sintetičku aperturu (UAVSAR) za nenaseljena zračna vozila, prekrivena na Google Earth karta. Granica između SAD-a i Meksika prikazana je žutom linijom koja se vodoravno proteže preko gornje trećine slike. Kalifornijski zaljev je dolje desno. Sivi krugovi označavaju velike povijesne zemljotrese, sa žutim i narančastim tačkama zemljotresi posljednjeg tjedna i dana. U ulošku, uzetom iz središnjeg dijela puknuća rasjeda, zelenkaste nijanse su kamenje i šljunak u planinama Cucapah, dok su purpurni tonovi glatkiji u dolini Mexicali na istoku. Ova slika će se kombinirati s drugim slikama istog područja koje će se dobiti tokom budućih letova kako bi se izmjerilo kretanje Zemljine površine tokom vremena između slika pomoću tehnike koja se naziva interferometrija. Interferometrijska mjerenja omogućit će naučnicima da proučavaju pritiske koji se povećavaju i ispuštaju na dubinskim greškama.

Tim je, radeći sa Nacionalnim centrom za lasersko mapiranje u vazduhu, preletio područje lidarom (detekcija i domet svetlosti), koji odbija laserske impulse od tla i meri njihov odraz kako bi odredio visinu površine. Nova oprema za lidare u zraku može izmjeriti svojstva površinske visine unutar nekoliko centimetara. Istraživači su uspjeli napraviti detaljno snimanje nakon zemljotresa na oko 363 kvadratna kilometra za manje od tri dana, rekao je Michael Oskin, profesor geologije na Kalifornijskom univerzitetu u Davisu. Vodeći je autor studije koju su financirale Nacionalna zaklada za znanost, Američka geološka služba, Consejo Nacional de Ciencia y Tecnología (Meksiko) i NASA.

Oskin je rekao da znaju da je to područje meksička vlada mapirala lidarom 2006. godine. Kada se dogodio zemljotres, Oskin i Ramon Arrowsmith sa Državnog univerziteta u Arizoni, Tempe, prijavili su se i dobili sredstva od Nacionalne fondacije za nauku za provođenje neposrednog zračnog snimanja prethodno mapiranog područja.

Ova površinska pukotina visoka pet metara (1,5 metra), nazvana škarpa, nastala je u samo nekoliko sekundi duž Borregovog rasjeda tokom zemljotresa magnitude 7,2 gradonačelnika Cucapaha u sjevernoj Donjoj Kaliforniji 4. aprila 2010. Topografska istraživanja okolni krajolik otkriva složenost zemljotresnih deformacija, uključujući i kako je ovaj rasjed djelovao sa susjednim rasjedima i okolnim volumenom stijena.

Koautori John Fletcher i student postdiplomskog studija Orlando Teran iz Centra za istragu civilnog obrazovanja i obrazovanja Superior de Ensenada (CICESE) izveli su tradicionalno istraživanje tla na puknuću kvara, što je pomoglo u planiranju snimanja zračnog lidara i tumačenju rezultati. Fielding je pomogao u planiranju istraživanja lidara i u konačnoj interpretaciji lidarskih mjerenja nabora stena u blizini rasjeda.

Upoređujući ankete prije i poslije zemljotresa, članovi tima mogli su tačno vidjeti gdje se tlo kreće i za koliko.

Istraživanje je otkrilo deformacije oko sistema malih rasjeda koji su prouzrokovali zemljotres i omogućilo mjerenja koja daju tragove za razumijevanje kako se javljaju ovi zemljotresi s više rasjeda.

Meksički zemljotres 2010. godine nije se dogodio na većem rasjedu, poput San Andreasa, već je prošao kroz niz manjih rasjeda u Zemljinoj kori. Te manje greške su uobičajene oko glavnih kvarova, ali su "nedovoljno procijenjene", rekao je Oskin.

"Ova vrsta zemljotresa dogodi se nenadano", rekao je.

Novo istraživanje lidara pokazuje kako se sedam od ovih malih rasjeda povezalo da bi izazvalo veliki zemljotres, rekao je Oskin.

regije 2009. godine i šest puta od zemljotresa Baja, snimajući ga i od tada nastavljajući se deformacije.

Fielding je rekao da je NASA nedavno dobila odobrenja meksičke vlade i započela letenje UAVSAR-om južno od kalifornijske granice nad zemljotresnom zonom Donja Kalifornija u februaru 2012. Ovi letovi će se izvoditi svaka tri mjeseca kako bi se nadziralo kretanje kvara.

Izvor:   https://scitechdaily.com/lidar-equipment-provides-comprehensive-pictures-earthquake-zones/