Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Lana Pudar proglašena za sportistu 2023. godine u izboru Olimpijskog komiteta BiH

15.12.2023

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Najbolja bosanskohercegovačka plivačica Lana Pudar proglašena je za sportistu 2023. godine u izboru Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine.

Pudar je na svečanoj ceremoniji u Olimpijskom komitetu BiH lično preuzela nagradu, te zahvalila svima na velikoj podršci, iskazavši nadu da će se i naredne godine pridružiti na istom mjestu u neko slično vrijeme i slaviti nove uspjehe.

Lana Pudar je u 2023. godini osvojila devet evropskih i svjetskih medalja od čega pet zlatnih, dvije srebrene i dvije bronzane medalje. Učestvovala je na 12 velikih finala, ostvarila dvije olimpijske norme za nastup na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine, te postigla šest rekorda, dva evropska juniorska rekorda, tri rekorda juniorskih prvenstava, jedan rekord svjetskih prvenstava i osvojila je pehar za najbolju plivačicu svjetskog juniorskog prvenstva.

Pudar je osim titule sportista godine dobila i priznanje najbolja sportistkinja u seniorskoj konkurenciji, dok je priznanje za najboljeg sportistu u seniorskoj konkurenciji dobio taekwondoist Nedžad Husić.