Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

La Ninja efekt: Suša u plućima svijeta

18.10.2021

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Združeni itraživački centar Europske komisije obavio je analizu suše, koja traje od 2019. do danas, u bazenu La Plate, što je drugi po veličini riječni sliv u Južnoj Americi i peti u svijetu.

Suša koja traje od 2019 počela je smanjenjem padavinama u gornjem dijelu i umanjila vlažnost tla, uticala na protoke, podzemne vode i vegetaciju. Vrlo sušni period podgodio je brazilske države Mato Grosso, Goias, Sao Paulo i Paraná, te Paragvaj i centralnu Argentinu.

Ova suša može se rangirati među pet ekstremnih događaja u jugoistočnoj Južnoj Americi od 1950-ih. Većina parametara pokazuje da ona zaostaje za sličnom sušom iz 1968-1971 samo zbog kraćeg trajanja.

Fenomen La Ninju često prati suša, u većini dijelova sliva La Plata, što dovodi do posebno negativnih uticaja u južnom Brazilu, sjeveroistočnoj Argentini, Paragvaju i Urugvaju.

Nedavna zapažanja i dugoročne prognoze ukazuju da bi La Ninja mogla na imati isti efekat i tokom oktobra-novembra 2021. godine i da će to potrajati do proljeća 2022. godine. To će produžiti sušu i povratak na normalne uslove u slivu La Plate.

Mnogi sektori, uključujući poljoprivredu, plovidbu unutrašnjim vodama, proizvodnju energije, opskrbu vodom i nekoliko ekosustava, već dugo pate zbog suše.

Pocjene ukupne štete biće moguća tek nakon što se suša okonča.

 

https://public.wmo.int/en/media/news/la-plata-basin-drought-analysis-published