Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

La Niña zime bi mogle nastaviti dolaziti

10.10.2022

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Prognostičari ove godine predviđaju „tri seta La Niñā“. Ovo će biti treća zima za redom da je Tihi ocean u ciklusu La Niña, nešto što se dogodilo samo dva puta u zapisima koji sežu do 1950. godine.

La Niña je vremenski obrazac koji se javlja u Tihom oceanu. U ovom obrascu, jaki vjetrovi pušu toplu vodu na površini oceana od Južne Amerike do Indonezije. Kako se topla voda kreće prema zapadu, hladna voda iz dubina izdiže se na površinu blizu obale Južne Amerike.

Novo istraživanje pod vodstvom Sveučilišta Washington nudi moguće objašnjenje. Studija, nedavno objavljena u Geophysical Research Letters, sugerira da klimatske promjene, kratkoročno gledano, pogoduju La Niñama.

„Tihi ocean prirodno kruži između uvjeta El Niño i La Niña, ali naš rad sugerira da bi klimatske promjene trenutno mogle vagati kockice prema La Niñi“, rekao je glavni autor Robert Jnglin Wills, istraživač atmosferskih znanosti s UW-a. „U nekom trenutku očekujemo da će antropogeni ili ljudski uzrokovani utjecaji preokrenuti te trendove i dati El Niñu prednost.“

Znanstvenici se nadaju predvidjeti smjer ovih dugoročnih klimatskih trendova nalik El Niñu ili La Niñi kako bi zaštitili ljudske živote i imovinu.

„Ovo je važno pitanje u sljedećem stoljeću za regije koje su pod snažnim utjecajem El Niña, što uključuje zapadnu Sjevernu Ameriku, Južnu Ameriku, istočnu i jugoistočnu Aziju i Australiju“, rekao je Wills.

Događaji El Niño i La Niña imaju širok raspon utjecaja, utječući na obrasce oborina, poplave i suše oko Pacifičkog ruba. Zima La Niñe obično je hladnija i vlažnija na sjeverozapadu Tihog oceana, a toplija i suša na jugozapadu SAD-a. Ostali učinci u svijetu uključuju sušnije uvjete u istočnoj Africi i kišovito vrijeme u Australiji, Indoneziji, Maleziji i na Filipinima.

Za La Niña događaje prevladava anticiklonalni tip vremena s blago povišenim poljem tlaka zraka nad Europom i nižim temperaturama nad istočnom Europom. Negativne anomalije oborine nalaze se nad južnom Europom, a pozitivne nad sjeverom Europom.

Znanje što očekivati ​​u budućnosti pomaže zajednicama da se pripreme za moguće vremenske prilike u nadolazećoj sezoni i godinama koje dolaze.

Općenito se očekuje da će globalno zatopljenje pogodovati El Niñama. Razlog je taj što će hladna, duboka voda koja se diže do morske površine kod Južne Amerike susresti topliji zrak. Svatko tko se znojio zna da isparavanje ima učinak hlađenja, tako da će se hladniji ocean kod Južne Amerike, koji ima manje isparavanja, zagrijati brže od toplijeg oceana kod Azije. To smanjuje temperaturnu razliku u tropskom Pacifiku i osvjetljava površinske vjetrove koji pušu prema Indoneziji, isto kao što se događa tijekom El Niña. Dosadašnji klimatski podaci potvrđuju da je klima bila sličnija El Niñu tijekom toplijih razdoblja.

No, dok se Zemljina atmosfera zagrijavala posljednjih desetljeća, nova studija pokazuje iznenađujući trend u tropskom oceanu. Autori su promatrali temperature na površini oceana zabilježene mjerenjima na brodovima i oceanskim plutačama od 1979. do 2000. godine. Tihi ocean kod Južne Amerike zapravo se malo ohladio, zajedno s oceanskim regijama južnije. U međuvremenu, zapadni Tihi ocean i obližnji istočni Indijski ocean zagrijali su se više nego drugdje. Niti jedan fenomen ne može se objasniti prirodnim ciklusima simuliranim klimatskim modelima. Ovo sugerira da bi neki procesi koji nedostaju u trenutnim modelima mogli biti odgovorni.

Posljedica ovih promjena s obje strane tropskog Pacifika je da je temperaturna razlika između istočnog i zapadnog Pacifika porasla, površinski vjetrovi koji pušu prema Indoneziji su ojačali, a ljudi doživljavaju uvjete tipične za zime La Niñe. Studija se fokusira na temperaturne obrasce na površini oceana. Trideset godina podataka je prekratko za proučavanje učestalosti događaja El Niño i La Niña.

„Klimatski modeli još uvijek dobivaju razumne odgovore za prosječno zagrijavanje, ali postoji nešto u regionalnim varijacijama, prostornom obrascu zagrijavanja u tropskim oceanima, što je pogrešno“, rekao je Wills.

Istraživači nisu sigurni zašto se ovaj obrazac događa. Njihov trenutni rad je istraživanje tropskih klimatskih procesa i mogućih veza s oceanom oko Antarktika. Nakon što saznaju što je odgovorno, možda će moći predvidjeti kada će se na kraju prebaciti u korist El Niñā.

„Ako se pokaže da su to prirodni dugoročni ciklusi, možda možemo očekivati ​​da će se to promijeniti u sljedećih 5 do 10 godina, ali ako je to dugoročni trend zbog nekih procesa koji nisu dobro zastupljeni u klimatskim modelima , onda bi to bilo dulje. Neki mehanizmi imaju promjenu koja bi se dogodila tijekom sljedećih nekoliko desetljeća, ali drugi bi mogli biti stoljeće ili dulje“, rekao je Wills.

Ovo istraživanje je provedeno prije nego što su prognostički modeli predvidjeli ponovni potencijalni povratak La Niñe, treću zimu za redom, što potvrđuje da je istraživački rad na dobrom  tragu. Ali Wills je oprezan s proglašavanjem pobjede.

„Ove promjene iz godine u godinu vrlo su nepredvidive i važno je ne vezati se previše za bilo koju pojedinačnu godinu - to ne dodaje veliku statističku težinu“, rekao je Wills. „Ali mislim da je to nešto na što bismo trebali paziti u sljedećih nekoliko godina.“

 

Izvor: https://www.sciencedaily.com/news/earth_climate/climate/

          https://bjerknes.uib.no/en/article/news/super-el-ninos-link-drought-condition-europe