Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Аktivnosti Sektora za državljanstvo i putne isprave Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine

25.10.2021

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Trenutni podaci Sektora za državljanstvo i putne isprave Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine upućuju na to da bi broj lica koja su se odrekla od državljanstva BiH u ovoj godini mogao biti manji od 3.000. To bi bio najmanji broj u posljednjih 20 godina.

Teško bi bilo pretpostaviti da je u pitanju nekakav pozitivan trend. Prije je pretpostaviti da je u pitanju posljedica smanjenjih administrativnih kapaciteta stranih država čija državljanstva stiču državljani BiH, a pandemija je mnoge spriječila da obave administrativne poslove u vezi sa odricanjem zbog ograničenja u kretanju.     

Inače, u proteklom periodu, uobičajen je bio broj predmeta koje su stranke podnosile u sjedištu Ministarstva i svi poslovi i radni zadaci su obavljani redovno.

Do daljnjeg su u primjeni posebne mjere zaštite od pandemije virusa Covid 19. Zaposleni u Sektoru i stranke su se disciplinovano pridržavali zaštitnih mjera.

Telefonska i komunikacija putem elektronske pošte sa strankama je uobičajeno intenzivna, ali ipak u blagom padu. Najčešće postavljana pitanja se odnose na fazu rješavanja u kojoj se nalaze njihovi predmeti koje su podnijeli putem diplomatsko konzularnih predstavništava Bosne i Hercegovine u inostranstvu. Zatim dolaze druga pitanja u vezi sa postupkom odricanja od državljanstva BiH, potrebna dokumentacija, način ovjeravanja punomoći i slično. Značajan je porast predmeta naknadnog upisa u matične knjige. To je vjerovatno posljedica bojazni od ograaničenja kretanja i odgovor na moguća ograničenja u budućnosti.