Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Korištenje moći dodira za oživljavanje mapa

13.07.2022

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Studija slučaja Open Maps For Europe

„Naš cilj je da sve geopodatke iz Kadastera učinimo dostupnim svima. Za slijepe i slabovide osobe, najbolji način je kreiranje dodirnih mapa. Open Maps For Europe pružile su jednostavan način za pristup zvaničnim topografskim podacima iz različitih zemalja i primjenu proizvodnog procesa koji smo razvili za Holandiju i na druge dijelove Evrope.”

Daan Rijnberk, Kadaster

 

Holandska agencija za katastar, zemljišne knjige i mapiranje (Kadaster) je posvećena tome da svoje informacije učini lako dostupnim svima. Kako bi slijepim i slabovidnim osobama omogućio da koriste njegove podatke, razvija seriju dodirnih karata za navigaciju dodirom.

Izazov

Dodirne karte su skupe za proizvodnju jer zahtijevaju poseban papir i mastilo, kao i Brajevu abecedu koja se koristi za njihovo 'čitanje'. Dok je Kadaster želio poboljšati stil i pokrivenost koju nudi, također je trebao procijeniti da li postoji dovoljna potražnja da opravda razvoj proizvodnog procesa, i ako jeste, kako to najbolje primijeniti u drugim zemljama u Evropi.

Rješenje

Kadaster je započeo kreiranjem dodirne karte za Holandiju. Korisnici se kreću po karti koristeći crnu tintu koja se podiže sa posebnog bijelog papira nakon primjene topline. Simboli, kao što su avioni za aerodrome i zvijezde za sportske stadione, dopunjeni su Brajevim opisom karakteristika, uključujući nazive gradova.

Bijeli prostor je ključan za izradu dodirnih mapa, tako da se sadržaj pažljivo bira kako bi se osiguralo da su informacije jasne i da se objekti mogu lako identificirati samo dodirom. Zbog količine prostora potrebnog za uključivanje Brajevog pisma, nazivi funkcija su skraćeni i označeni brojem. Odgovarajuće ime ili informacije potvrđeni su posebnom legendom.

Fokus grupe koje su vođene u saradnji sa Bartimeus institutom za slabovide potvrdile su potrebu i potražnju za dodirnim kartama, a također su dale povratne informacije o stilu i sadržaju koji je najprikladniji za upotrebu.

Daan Rijnberk, pripravnik koji je razvio karte pod nadzorom Vincenta van Altene i Tonyja Bavinga, objašnjava: „Dobili smo vrlo lijepe odgovore. Neki ljudi su rekli da je to najbolja mapa koju su isprobali jer su mnoge od trenutno dostupnih mapa nacrtane, a ne zasnovane na službenim podacima. Također bismo mogli testirati različite veličine fontova kako bismo pronašli najbolji koji će zadovoljiti zahtjeve korisnika.”

Nakon uspjeha karte Holandije, koju je štampala specijalizirana kompanija, Kadaster je primijenio proizvodni proces na podatke za druge evropske zemlje.

Lansiranje Open Maps For Europe omogućilo mu je proširenje pokrivenosti koristeći EuroRegionalMap kao osnovu za dodirne karte. Besprijekorni topografski usklađeni, otvoreni podaci razmjera 1:250 000 kreirani su korištenjem zvanične karte, geoprostornih i zemljišnih informacija od 31 Nacionalne uprave za mapiranje, katastar i registraciju zemljišta (NMCA).

„Ključna prednost Open Maps For Europe je to što je lako raditi sa preuzimanjima, kao i sa podacima,“ kaže Daan. “Odabrali smo EuroRegionalMap jer se sve što smo razvili za Holandiju moglo automatski primijeniti na druge dijelove Evrope koristeći naš proizvodni proces.”

„Dodirne karte su sada u razvoju za sve zemlje uključene u EuroRegionalMap i kao rezultat toga, imaćemo i kompletnu mapu Evrope.”

Otvorene karte za Evropu omogućavaju lak online pristup usklađenim panevropskim geoprostornim otvorenim podacima iz zvaničnih izvora.

Projekat Otvorene mape za Evropu sufinanciran je sredstvima Evropske unije za povezivanje Evrope. Koordinira ga EuroGeographics, udruženje za članstvo evropskih NMCA, u partnerstvu sa Nacionalnim geografskim institutom (NGI) Belgije.

Ovo je prvi put da su skupovi podataka, kreirani korištenjem jedinstvenog procesa integracije podataka EuroGeographics-a, lako uočljivi, dostupni i objavljeni kao otvoreni podaci. Oni uključuju topografske podatke, digitalni model nadmorske visine, slike, katastarsku kartu i list.

Prednosti

  • Omogućava pristup evropskim mapama zasnovanim na zvaničnim geoprostornim podacima za slijepe i slabovide osobe.
  • Pokazuje potražnju i potrebu za dodirnim mapiranjem.
  • Smanjuje troškove proizvodnje na osnovu otvorenih podataka kojima je lako pristupiti.
  • Nadovezuje se na potrebe korisnika kako bi se osiguralo da karte ispunjavaju zahtjeve slijepih i slabovidih osoba.
  • Omogućava da se nacionalni proizvodni proces razvijen za Holandiju automatski primjenjuje na zemlje uključene u otvorene podatke EuroRegionalMap.
  • Uvodi nove standarde za dodirno mapiranje na osnovu potreba korisnika.

https://eurogeographics.org/news/using-the-power-of-touch-to-bring-tactile-maps-to-life/