Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Kodeks prakse o bezbjednosti i zdravlju u industriji tekstila, odjeće, kože i obuće

10.11.2021

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Međunarodna organizacija rada (MOR/ILO) usvojila je Kodeks prakse o bezbjednosti i zdravlju u industriji tekstila, odjeće, kože i obuće, prvi za oblast ove industrije.

 

Više od 60 miliona radnika širom svijeta će imati koristi od konkretnih smjernica za poboljšanje sigurnosti i zdravlja u jednom od najstarijih proizvodnih sektora, koji će biti od posebnog značaja za zemlje u razvoju.

 

Na osnovu međunarodnih standarda rada i drugih sektorskih smjernica, Kodeks pruža sveobuhvatne i praktične savjete o tome kako ukloniti, smanjiti i kontrolisati sve glavne opasnosti i rizike. To uključuje hemijske materije, ergonomske i fizičke opasnosti, alate, mašine i opremu, kao i sigurnost zgrada od požara.

 

"Želimo osigurati da se Rana Plaza nikada više ne ponovi", rekla je Kamrul Anam, potpredsjednica radnika, govoreći o urušavanju zgrade fabrike konfekcije u Bangladešu 2013. u kojoj je poginulo više od 1.000 ljudi." Ako se svi obavežu da će se odredbe ovog kodeksa sprovesti u djelo, možemo osigurati da nijedan radnik u Bangladešu ili bilo kojoj drugoj zemlji više nikada neće morati rizikovati svoj život u fabrici odjeće."

 

Industrija tekstila, odjeće, kože i obuće teško je pogođena krizom COVID-19. Hiljade preduzeća prisiljeno je zaustaviti proizvodnju, što je dovelo do toga da su milioni radnika izgubili sredstva za život.

 

Prema prvim zajedničkim procjenama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i MOR, bolesti i povrede na radu uzrokovane izloženošću 19 faktora profesionalnog rizika odgovorne su za smrt 1,9 miliona ljudi u 2016. godini. U odnosu na nesreće na poslu bez smrtnog ishoda, procjene MOR otkrivaju preko 360 miliona slučajeva u 2016. godini, što predstavlja povećanje u odnosu na brojke iz 2010. godine (340 miliona). Više od četiri posto svjetskog godišnjeg bruto domaćeg proizvoda gubi se kao posljedica ozljeda i bolesti povezanih s radom.

 

Direktorica Odsjeka za sektorske politike MOR, Alette van Leur dodala je da nas je pandemija COVID-19 podsjetila na to koliko su značajni sigurnost i zdravlje te pristup usmjeren na čovjeka, ako želimo napredovati. Njeno mišljenje je da će, s oživljavanjem ovih industrija, novi kodeks prakse poslužiti kao osnova za razvoj nacionalnih ili korporativnih sistema upravljanja i doprinijeti sveukupnom poboljšanju uslova rada u ovom sektoru i šire.