Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Klimatske promjene: WMO otkriva planove za održivo praćenje gasova staklene bašte

14.02.2023

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Nivoi ugljičnog dioksida nastavljaju rasti na rekordnim nivoima, uprkos ekonomskom usporavanju uzrokovanom pandemijom COVID-19.

1. februar 2023. Klima i životna sredina

Vlade i međunarodna naučna zajednica ozbiljno razmatraju plan za borbu protiv klimatskih promjena radikalnim poboljšanjem načina mjerenja atmosferskih zagađivača koji zadržavaju toplinu širom planete, objavila je Svjetska meteorološka organizacija (WMO)

Inicijativa WMO-a stvorila bi mrežu zemaljskih mjernih stanica koje mogu provjeriti zabrinjavajuće podatke o kvaliteti zrak, a koje su označili sateliti ili avioni, potencijalno u sljedećih pet godina.

"Trenutno ne postoji sveobuhvatna, pravovremena međunarodna razmjena posmatranja stakleničkih plinova na površini i svemiru", rekla je agencija UN-a, pozivajući se na "poboljšanu (međunarodnu) saradnju" i razmjenu podataka , kako bi se podržao Pariški sporazum iz 2015., koji predviđa mapa puta za smanjenje emisije ugljika i otpornost na klimu.

Misterija metana

"Ne radi se samo o antropogenim emisijama (koje će se pratiti), već o tome šta rade šume, šta rade okeani", rekla je dr. Oksana Tarasova, viši naučni službenik u WMO-u. “Trebaju nam ove informacije da podržimo naše ublažavanje, jer nemamo vremena za gubljenje.”

U 2022. godini, nastavila je dr. Tarasova, WMO je prijavio najveće ikad uočeno povećanje metana “, a razlozi ovog povećanja još uvijek nisu poznati, tako da bi jedna od funkcija ove nove predložene infrastrukture bila da pomogne u popunjavanju praznina koje mi imamo u našim saznanjima u vezi sa zapažanjima i u vezi sa upotrebom ovih zapažanja.”

Saradnja između vlada, međunarodnih organizacija i privatnog sektora bit će od suštinskog značaja ako predloženi plan globalnog praćenja gasova staklene bašte bude održiv, naglašeno je iz WMO.

Jednako važna je i povećana koordinacija između površinskih, vazdušnih i svemirskih posmatračkih mreža.

"Sa preciznijim i dugoročnijim podacima, bolje ćemo razumjeti našu promjenjivu atmosferu", saopšteno  je iz agencija UN. “Moći ćemo donositi odluke na osnovu boljih informacija i razumjet ćemo da li akcije koje smo preduzeli imaju željeni učinak.”

Neke vlade i međunarodne organizacije već provode specifično praćenje atmosfere i održavaju skupove, ali „ne postoji sveobuhvatan mehanizam upravljanja i finansiranje istraživanja“, objasnjeno  je iz WMO, uz podržavanje stvaranja jedinstvenog i međunarodno koordinisanog tijela za praćenje atmosfere. .

Više električnih vozila na cestama značit će manje zagađenja i manje emisije stakleničkih plinova.

Zemljina atmosfera je uglavnom sastavljena od dušika i kisika, ali postoji i mnogo različitih plinova i čestica u tragovima koji imaju značajan utjecaj na život i prirodno okruženje.

Od industrijalizacije, emisije stakleničkih plinova su dramatično promijenile sastav atmosfere.

Konkretno, WMO je više puta upozoravao da sve veći nivoi stakleničkih plinova kao što su ugljični dioksid i metan doprinose globalnom zagrijavanju i izazivaju klimatske promjene.

Ovi i drugi zagađivači takođe utiču na kvalitet vazduha za ljude, poljoprivredu i ekosisteme, zbog čega su precizna merenja vazduha koji udišemo toliko važna, smatraju klimatski naučnici.

 

„Tačni, pouzdani podaci i znanje o nivoima zagađenja i atmosferskih taloženja također nam pomažu da bolje razumijemo njihov utjecaj na okoliš, zdravlje ljudi, gubitak biodiverziteta, ekosisteme i kvalitet vode, te da ublažimo te utjecaje ili uvedemo zaštitne mjere. “, saopštila je agencija UN.

 

https://news.un.org/en/story/2023/02/1133047