Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Još uvijek su moguća značajna smanjenja globalnih emisija stakleničkih plinova

26.01.2023

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Oko četvrtine svjetske električne energije trenutno dolazi iz elektrana na prirodni plin. Oni značajno doprinose globalnim emisijama stakleničkih gasova (koje iznose 10% emisija povezanih s energijom prema najnovijim podacima) i klimatskim promjenama.

Prikupljanjem podataka iz 108 zemalja širom svijeta i kvantifikovanjem podataka o emisijama po državama, tim pod vodstvom Univerziteta McGill, koji uključuje istraživače sa univerziteta Carnegie Mellon, Johns Hopkins, Univerziteta Teksas (Austin) i Univerziteta Maryland, procijenio je da ukupna globalna emisija ugljičnog dioksida (CO2,) nastala proizvodnjom električne energije na plin iznose 3,6 milijardi tona svake godine. Otkrili su da bi se ta količina mogla smanjiti za čak 71% ako bi se širom svijeta koristile razne mogućnosti ublažavanja emisije.

Energetski efikasnije elektrane mogle bi znatno smanjiti stakleničke plinove: "Bili smo zapanjeni koliko bi potencijalno smanjenje stakleničkih plinova moglo biti do 2050. godine, pa čak i do 2030.", kaže Sarah Jordaan, vanredna profesorica na Odjelu za građevinarstvo s Instituta Trottier na Sveučilištu McGill i prva je autorica rada koji je nedavno objavljen u časopisu Nature Climate Change. "Ako će prirodni plin igrati ulogu u budućnosti proizvodnje električne energije, bit će potrebno poboljšati efikasnost u elektranama i smanjiti emisije metana iz elektrana na prirodni plin, kao i uhvatiti i pohraniti CO2."

"Otkrili smo da je najefikasniji način za smanjenje emisija stakleničkih plinova   skladištenje ugljika, nakon čega bi slijedilo povećanje efikasnost elektrana", dodao je Andrew Ruttinger, doktorand na Univerzitetu Cornell u hemijskom i biomolekularnom inženjerstvu, koji je učestvovao u istraživanju. "Ali opcije ublažavanja koje će biti najuspješnije u bilo kojoj zemlji varirat će zavisno o regionalnom kontekstu i postojećoj infrastrukturi."

Identifikovanje načina smanjenja emisija stakleničkih plinova daje vladama alate za preduzimanje mjera. Tim je izračunao da najveći potencijal za ublažavanje (39%) leži u pet najvećih emitera: Sjedinjenim Državama, Rusiji, Iranu, Saudijskoj Arabiji i Japanu, od kojih svi (osim Japana), su među najvećim proizvođačima i potrošačima plina širom svijeta.

"Klimatske promjene su globalni izazov i postizanje energetskog sistema s niskim udjelom ugljika ukazuje na potrebu za smanjenjem emisija u opskrbnom lancu, od ekstrakcije plina do krajnje upotrebe", rekao je Arvind Ravikumar, naučni vanredni profesor na Odjelu za inženjerstvo nafte i geosistema na Univerzitetu Texas u Austinu. "Naša analiza pokazuje da su potrebni značajni napori za prelaz s trenutnih razina emisija, ali i da identifikovanjem pokretača emisija u lancu snabdjevanje plinom, vlade mogu poduzeti strateške, nacionalno određene mjere za smanjenje emisija stakleničkih plinova."

 

Izvor: https://www.sciencedaily.com/releases/2023/01/230111193429.htm