Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Izveštaj o stanju okeana u 2022. godini

28.09.2022

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Globalni sistem za posmatranje okeana (GOOS) i Svjetska meteorološka organizacija (WMO) prezentovali su Izveštaj o stanju okeana za 2022. godinu, koji je, kao i do sad, osnova za posmatnje klimatskih promjena, izrade tačnih meteo-prognoza, kao i ispitivanje zdravlja okeana.

„Stalno i poboljšano ulaganje u promatranje okeana je od ključnog značaja da možemo dokumentovati kako se okean mijenja i da predvidimo promjene u budućnosti. Tako ćemo biti u poziciji da ublažimo posljedice klimatskih promjena i prilagodimo se novom, izmijenjenom zemaljskom sistemu“, kaže David Legler, zvaničnik Globalnog sistema za posmatranje okeana.

Izvještaj Globalnog sistema za posmatranje okeana dio je nastojanja da se aktivnosti na promatranju okeana unaprijede i vrate na nivo prije pandemije Covid 19 i fokusira se na nekoliko ključnih područja:

• Globalni pogled na stanje Globalnog sistema za posmatranje okeana

• Praćenje unosa ugljika iz oceana s ciljem preciznije projekcije klimatskog modela

• Unapređenje prognoza obalnih poplava i ranih upozorenja

• Posmatranja fitoplanktona – aktivnost, koja je ključna za razumijevanje promjena u mrežama hrane i promjenama u morskom životu

• Uključivanje novih zajednica kroz programe GOOS Ocean Decade

Izveštaj o stanju okeana u 2022. godini plod je zajedničkih napora Globalnog sistema za posmatranje okeana, WMO, Međuvladine okeanografske komisije UNESCO-a (IOC-UNESCO) i drugih partnera i eksperata GOOS-a, a izradio ga je operativni centar OceanOPS.

Izveštaj sistema za posmatranje okeana je dostupan na linku:

https://public.wmo.int/en/media/news/global-ocean-observing-system-report-card-released