Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Istraživačko-univerzitetska grupa zagovara povećanje EU budžeta u fundamentalnim istraživanjima

21.09.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Grupa od 20 istraživačko orijentiranih univerziteta poznatih pod nazivom Gilda (The Guild) je objavila poziv za povećanje EU budžeta za fundamentalna istraživanja unutar novog sedmogodišnjeg EU istraživačkog programa Horizont Evropa.

Prijedlog budžeta za novi Okvirni program za istraživanje i inovacije Horizont Evropa je trenutno u procesu odlučivanja od strane zakonodavaca u EU, i nakon usvajanja biće podijeljen na podprograme. Gilda se nada da će dijelovi programa, koji se odnose na podršku fundamentalnim istraživanjima, kao što su Evropsko istraživačko vijeće (ERC), the Marie Sklodowska Curie Akcije mobilnosti (MSCA), i istraživačke infrastrukture, imati više od 27 % ukupnog budžeta, što je predviđeno trenutnim prijedlogom.

“Ukoliko propustimo da adekvatno finansijski podržimo ove podprograme, to će poslati negativnu poruku najboljim istraživačkim talentima u Evropi, i negativno će se odraziti u smislu odljeva mozgova u zemlje sa boljim finansiranjem istraživačkog rada”, navodi se u saopćenju.

Gilda, također, urgira kod nadležnih EU tijela da se izvrši alokacija predviđenih fondova za fundamentalna istraživanja, iz predviđenog trogodišnjeg plana oporavka  u iznosu od 5 milijardi EUR unutar Horizonta Evropa,  za proučavanje društvenih i zdravstvenih aspekata krize uzrokovane panedmijom virusa COVID- 19.