Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

ISTRAŽIVAČI SU OTKRILI DVIJE NOVE VRSTE MINERALA NA METEORITU PRONAĐENOM U SOMALIJI

14.12.2022

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Nevjerojatno otkriće novih vrsta minerala s metalnim elementima -  elalifit i elkinstanit - a kanadski naučnici analiziraju i treći mineral.

            Skupina istraživača iz Kanade tvrde da su otkrili dvije nove vrste minerala – moguće čak i tri vrste – nakon analize komada meteorita teškog 15 tona, koji je otkriven u istočnoj Africi.

            Meteorit, deveti najveći po veličini zabilježeni, s preko 2 metra širine, iskopan je u Somaliji još 2020. godine. Lokalni pustinjaci tvrde da je isti komad već generacijama poznat pod imenom Nightfall, te je čak opjevan u mnogim tradicijskim pjesmama i pričama.

            Naučnici su ovaj izvanzemaljski kamen nazvali El Ali, budući da je pronađen u blizini grada El Ali u regiji Hiran. Komadić meteorita mase 70 grama na bazi željeza poslan je u Odjel za kolekciju i klasifikaciju meteorita na Sveučilište u Alberti.

            Doktor nauke Chris Herd, profesor iz Odjela zemljanih i atmosferskih nauka i kustos zbirke meteorita, izjavio je da je za vrijeme istraživanja i klasifikacije komadića meteorita otkrio nove, neobične minerale.

Kako bi potvrdio svoje otkriće, proslijedio je uzorak profesoru Andreju Lococku, šefu Odjela za elektroničku analizu, na dalja istraživanja. Već nakon prvog dana, analize su pokazale da se radi o barem dvije potpuno nove vrste minerala. „Otkriće je bilo izvanredno. Najčešće treba proći znatno više vremena kako bi se otkrila nova svojstva ili vrste minerala.“ – izjavio je Herd.

Minerali sličnih svojstava su laboratorijski stvarani 80-ih godina, ali nikada nije zabilježeno njihovo postojanje u prirodi. Ovo otkriće bi moglo otvoriti novi način razumijevanja funkcioniranja „laboratorija prirode“ ali i imati još uvijek nepoznatu upotrebu u stvarnosti.

Naučnici Univerziteta u Alberti su imali želju pregledati druge uzorke iz istog meteorita, ali profesor Herd je izjavio kako su došli do saznanja da je meteorit  premješten u Kinu.

 Meteoriti se često kupuju i prodaju na međunarodnom tržištu gdje i najmanji komadići dostižu astronomske cijene.

 

Izvor:https://www.theguardian.com/science/2022/nov/29/researchers-discover-two-new-minerals-on-meteorite-grounded-in-somalia