Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Iskustva Ministarstva obrazovanja Republike Turske u suočavanju sektora obrazovanja sa izazovima pandemije COVID-19

08.09.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Kako se cijeli svijet suočava sa izazovima koje je izazvala pandemija COVID-19, a uvažavajući činjenicu da je obrazovanje jedno od najviše pogođenih područja društvenog djelovanja i života, Ministarstvo obrazovanja Republike Turske je podijelilo svoja iskustva o načinu odgovora i reakcijama obrazovnog sektora tokom prethodnog perioda od pojave virusa u njihovoj državi.

 

Naime, iako je redovno odvijanje nastave obustavljeno 23. marta tekuće godine, aktivnosti učenja su se odvijale metodom „učenja na daljinu“ putem Obrazovne informativne mreže (EBA), platforme digitalnog obrazovanja i predavanjima u emisijama putem 3 TV državna kanala. Sve aktivnosti je vodilo Ministarstvo obrazovanja.

 

Obrazovna informaciona mreža je sa 2,9 biliona posjeta postala deseta najposjećenija web stranica u Republici Turskoj i treća širom svijeta.

 

U prilog značaja Informacione mreže, govori i podatak da su nastavni materijali, kao što su korisni video zapisi i banke pitanja pomogle učenicima za pripremu upisa u srednje škole i na univerzitete, na osnovu čega su prijemni ispiti uspješno realizirani.

 

Permanentno je održavana saradnja nastavnog osoblja sa učenicima i studentima, a aktivnosti kao što su kvizovi znanja, aktivnosti praktičnih grupa čitanja stranih jezika i slično, dodatno su pomogli u tome i svakako u usvajanju znanja.

 

Učenici srednjih stručnih škola uz pomoć i nadzor svojih nastavnika su posebno dali svoj doprinos u ručnoj izradi maski, medicinskih kecelja, dezinfekcionih sredstava i zaštitnika, koji su dostavljeni građanima i bolnicama. Konkretnije, napori stručnih škola i institucija neformalnog obrazovanja su rezultirali proizvodnjom preko 60 miliona maski, po milion medicijskih kecelja i zaštitnika za lice, te više od 6 miliona litara tekućih sredstava za čišćenje.

 

Vrijedi istaći da su putem svih navedenih dostupnih resursa aktivnosti obrazovanja na svim nivoima nastavljene i tokom ljetnog raspusta.

 

Imaući u vidu početak školske godine, Ministarstvo obrazovanja Republike Turske je u bliskoj saradnji sa Ministarstvom zdravlja užurbano radilo na planiranju i pripremi otvaranja škola, te su poduzete sve tehničke i epidemiološke mjere, kao što su: dezinfekcija, izrađena je regulativa o korištenu zajedničkog prostora, odšampani su posteri upozorenja o potrebnoj distanci, a dostavljena je i medicinska oprema.