Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Informativni list: Modeliranje sistema Zemlje u ECMWF-u

16.04.2021

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Zašto je modeliranje sistema Zemlje važno za prognozu vremena?

Pored atmosfere, komponente sistema Zemlje kao što su okean, okeanski talasi, morski led i površina kopna mogu imati značajan uticaj na evoluciju vremena. Stoga, precizno modeliranje interakcija između svih ovih komponenti u numeričkim sistemima predviđanja vremena poboljšava vremenske prognoze. Model sistema Zemlje Evropskog centra za srednjoročne vremenske prognoze (ECMWF) ima za cilj da predstavi interakcije između onoliko komponenti sistema Zemlje koliko je potrebno, na potrebnom nivou složenosti i iniciranim asimilacijom podataka, kako bi se postigli ciljevi predviđanja Centra.

 

Koje su koristi za prognoze ECMWF-a?

Nastavak razvoja pristup sistemu Zemlje je ključni stub Strategije ECMWF-a, jer je neophodan za poboljšanje vještine vremenskih prognoza. ECMWF koristi isti model sistema Zemlje u različitim vremenskim okvirima (srednji, prošireni i dugi domet) u sistemu predviđanja bez prekida. Sve komponente modela sistema Zemlje međusobno djeluju tokom simulacije prognoze, a povratne informacije između komponenata su eksplicitno modelirane. Bez pristupa sistemu Zemlje, takve povratne informacije ne bi bile zastupljene.

Kako je ovaj pristup koristan za usluge zaštite životne sredine?

Pristup sistemu Zemlje također može pružiti širok spektar informacija o uslovima okoliša, poput vlage u tlu, rizika od poplave i požara i kvaliteta vazduha. Zbog toga modeliranje sistema Zemlje podupire rad Službe za klimatske promjene Kopernik (C3S) i Službe za praćenje atmosfere Kopernik (CAMS), koje finansira Evropska unija, a provodi ECMWF, kao i Službe za upravljanje vanrednim situacijama Kopernik (CEMS).

 

Kako se modeliranje sistema Zemlje uklapa u sistem prognoziranja?

Sistem asimilacije podataka kombinuje najnovija zapažanja sa podacima o modelu kako bi se dobila najbolja moguća procjena trenutnog stanja sistema Zemlje. Na osnovu tih početnih uslova, pokrenut je model sistema Zemlje da bi se predvidjela moguća evolucija atmosfere i srodnih dijelova sistema Zemlje. Za izradu cjelovitih prognoza koriste se procjene nesigurnosti za ometanje početnih uslova i model koji odražava čitav niz mogućih ishoda. Algoritmi asimilacije podataka, tehnike perturbacije i čitav niz modela komponenti zajedno čine ECMWF-ov Integrirani sistem predviđanja (IFS).

 

https://www.ecmwf.int/en/about/media-centre/focus/2021/fact-sheet-earth-system-modelling-ecmwf