Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Održana prezentacija „Razgovor o cjelovitim žitaricama“

02.10.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Konzorcijum institucija koje implementiraju projekat „Evropska akcija o partnerstvu za cjelovite žitarice“ (WholEUGrain projekat), organizovao je 24. septembra 2020. godine online prezentaciju „Razgovor o cjelovitim žitaricama“.

Ovaj događaj okupio je relevantne institucije i proizvođače koji imaju proizvode od cjelovitih žitarica, iz četiri zemlje koje učestvuju u implementaciji navedenog projekta (Danska, Slovenija, Rumunija i Bosna i Hercegovina). Prezentaciji su prisustvovali predstavnici nadležnih institucija iz sektora zdravstva/javnog zdravstva, poljoprivrede, prehrambene industrije i ostalih zainteresovanih subjekata iz Bosne i Hercegovine. 

Predstavljena su iskustva primjene modela najbolje prakse Danskog partnerstva za cjelovite žitarice, koji je u fokusu WholEUGrain projekta, čiji je cilj poboljšanje zdravlja putem zdrave ishrane, prevencije bolesti, smanjenja nejednakosti u zdravlju i uspostavljanja okruženja koja podržavaju zdrav stil života razvijanjem javnih/privatnih partnerstava u zemlji.

WholEUGrain projekat počeo je 1. novembra 2019. godine i trajaće tri godine.

Projekat se fokusira na prenos najbolje prakse Danskog partnerstva za cjelovite žitarice  kojom se potvrđuje potreba za saradnjom između zemalja i dodatna vrijednost interdisciplinarne saradnje, kao i saradnje u oblasti politike, prakse i istraživanja. Takođe, projekat se dodatno fokusira na višekomponentnu strategiju koja obuhvata strukturne promjene u obliku povećanja dostupnosti potrošačima zdravih proizvoda od cjelovitih žitarica, te povećanom znanju o efektima na zdravlje konzumiranja proizvoda od cijelog zrna. Višepartnerski pristup, zajedno s takvom strategijom, obezbijediće široku pokrivenost za cijelu populaciju, uključujući grupe koje nemaju dovoljno resursa, što će voditi ka smanjenju zdravstvenih nejednakosti.

Ključne projektne aktivnosti u vezi s primjenom navedenog danskog modela najbolje prakse obuhvataju provjeru izvodljivosti, edukaciju i prilagođavanje modela potrebama zemlje i formiranje Partnerstva za cjelovite žitarice na nacionalnom/subnacionalnom nivou.

Projekat implementira konzorcijum partnera kojeg čine Danska uprava za veterinarstvo i hranu, koordinator projekta i četiri partnerske institucije - Dansko društvo za borbu protiv karcinoma, Nacionalni institut za javno zdravlje Rumunije, Komora za trgovinu i industriju Slovenije – Podružnica poljoprivrednih i prehrambenih proizvođača i Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

U provođenju projektnih aktivnosti u Bosni i Hercegovini predviđeno je učešće partnera iz više sektora sa različitih nivoa u Bosni i Hercegovini.

Više informacija o WholEUGrain projektu dostupno je na linku https://www.gzs.si/wholeugrain .