Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Imenovano Vijeće za sport Bosne i Hercegovine

18.12.2023

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

                Vijeće ministara Bosne i Hercegovine donijelo je Odluku o imenovanju Vijeća za sport Bosne i Hercegovine, najvišeg savjetodavnog tijela Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine  koje se brine za razvoj i kvalitet sporta u Bosni i Hercegovini.

                Vijeće je imenovano nakon što je prethodnom sazivu mandat istekao 2019., a čini ga ukupno 17 članova koji se biraju među istaknutim sportistima i sportskim radnicima na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, Olimpijskog komiteta BiH, Paraolimpijskog komiteta BiH, nadležnih entitetskih ministarstava i Odjela za privredni razvoj, sport i kulturu Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

                U sastav Vijeća za sport imenovani su Amel Mekić, Mirsad Kadrić, Enid Tahirović, Žana Novaković, Nada Tešanović, Adrijana Matijević, Anđa Kalem Perić, Kornelija Leko, Izet Rađo, Sabahudin Delalić, Vesna Lončar, Vedran Gligorić, Mario Đuran, Vinko Batinić, Davor Komšić, Adnan Džindo i Vladimir Ivanek.

                 Vijeće za sport ima važnu ulogu u pružanju stručnih mišljenja o Strategiji razvoja sporta u BiH, Programu razvoja sporta, godišnjim planovima i finansijskim potrebama sporta. Nadležno je za raspravu o važnim pitanjima u sportu, te za predlaganje i poticanje donošenja mjera koje će unaprijediti sport. Također, Vijeće predlaže prioritetne projekte, izrađuje elaborate i studije za njihovo finansiranje u sistemu javnih potreba u sportu, te daje smjernice za izradu propisa o kategorizaciji sportista. Osim toga, Vijeće za sport daje mišljenja i preporuke za nacrte i prijedloge propisa koji se odnose na sport.

                Imenovanje Vijeća za sport predstavlja važan korak ka jačanju sportskog sektora u Bosni i Hercegovini, čime se stvaraju temelji za uspješan razvoj i unapređenje sportskih aktivnosti u zemlji.