Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Iliana Ivanova zvanično imenovana za povjerenika EU za istraživanje, inovacije i obrazovanje

20.09.2023

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Ministri Evropske unije i predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen jednoglasno su potvrdili imenovanje Iliane Ivanove za novu povjerenicu EU za istraživanje, inovacije i obrazovanje.

Ivanova preuzima dužnost u trenutku kada su veliki programi poput Horizont Evrope (95,5 milijardi eura) i Erasmus+ (26,2 milijarde eura) u toku. Prije ovog imenovanja, bila je članica Evropskog parlamenta i Evropskog revizorskog suda. Stručnjaci očekuju da će se fokusirati na buduće istraživačke okvire EU i raditi na smanjenju inovacijskog jaza između istočnih i zapadnih dijelova EU.

Prije nego što je imenovana za novu povjerenicu EU za istraživanje, inovacije i obrazovanje, Iliana Ivanova bila je članica Evropskog parlamenta i radila u Evropskom revizorskom sudu.

Od trenutka nominacije, Ivanova je istakla da je osiguranje stabilnog i rastućeg proračuna EU za istraživanje i inovacije ključni prioritet. Njeno iskustvo kao potpredsjednice komiteta za kontrolu proračuna Evropskog parlamenta, tokom njenog mandata kao evroparlamentarca, moglo bi joj biti od koristi u sadašnjem zadatku.

Ovo imenovanje predstavlja važan korak prema jačanju istraživanja, inovacija i obrazovanja u Evropskoj uniji i otvara nove mogućnosti za saradnju i napredak u ovim sektorima.